Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

“Відкривають екохаб, але блокують зведення сміттєпереробного заводу”...

Виконавчий комітет Львівської міської ради погодив створення на вул. Пластовій, 13 екологічного хабу

За задумом, це буде тимчасова споруда, де збиратимуться екоексперти та громадські активісти, щоб обговорювати міські екологічні проєкти — від сміттєпереробного заводу до очисних споруд.

З ініціативою створення у Львові екохабу виступила радниця міського голови з екологічних питань Ірина Оршак (саме вона взимку пропіарилася новим способом боротьби з ожеледицею — посипанням паркових стежок використаною кавовою гущею).

«Головна ідея екохабу — підвищення рівня екосвідості містян, — пояснила пані Оршак. — Люди повинні знати, які екологічні проєкти реалізовують у місті, які їх особливості: що буде далі, чиї ідеї кращі… Екохаб має бути місцем паломництва екологічних активістів. Там можна буде проводити екологічні семінари й тренінги. Також будуть створювати ролики про стан довкілля. Хаб будуть відвідувати учні, студенти, туристи… Його зведуть з використанням екологічних матеріалів. Він постане біля компостувальної станції».

За словами радниці Андрія Садового, екохаб не будуть зводити за бюджетні гроші. Тож сподіваються на інвесторів та кошти меценатів, яким не байдужа екологія міста. «Замовник робіт — ЛМКП „Львівводоканал“, який оголосить конкурс на проєктування екохабу, — розповіла Ірина Оршак. — Про вартість проєкту можна буде говорити лише після результатів конкурсу».

Тим часом багато хто критикує рішення виконкому ЛМР. Мовляв, зведення екохабу не на часі, у місті чимало важливіших проблем…

«Екологічні тренінги й семінари можна проводити в інших місцях, не обов'язково „відмивати гроші“ для окремого екохабу, — вважає громадський активіст Андрій Довганський. — Сумніваюся, що це вдалий проєкт мерії… І чому виконком ухвалює такі безглузді рішення? Відкривають екохаб, але роками блокують питання зведення сміттєпереробного заводу. А злощасне Грибовицьке сміттєзвалище досі не рекультивоване…».

Схожі новини