Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Байден оприлюднив план європейського турне та згадав Україну

  • 06.06.2021, 13:10
  • 842

Президент США Джо Байден заявив, що Америка та її західні союзники «єдині перед обличчям викликів, які Росія кидає європейській безпеці, починаючи з її агресії в Україні»

Про це Байден написав у спеціальній колонці у The Washington Post, де розповів про подробиці свого майбутнього візиту до Європи. Своєю головною метою він назвав «згуртування світових демократій».

Байден проведе переговори з Путіним у швейцарській Женеві 16 червня, тобто у фіналі європейського турне. 11−13 червня він візьме участь у саміті Великої сімки у Великій Британії, а 14 червня вирушить до Брюсселю, де зустрінеться з лідерами ЄС.

Він також анонсував свої зустрічі з лідерами Європейської комісії та Європейської Ради, «щоб обговорити, як США і Європа можуть працювати над глобальними викликами в тісній координації».

«Ми зосередимося на тому, щоб ринкові демократії, а не Китай чи хтось іще, писали правила 21-го століття, які стосуються торгівлі та технологій. І ми продовжимо прагнути до створення єдиної, вільної та мирної Європи», — підкреслив у своїй колонці президент США.

Таким чином, констатував Байден, з Путіним він зустрінеться «після дискусій з друзями, партнерами та союзниками» США, яких об'єднують спільні зв’язки, цілі та «призма погляду на світ».

«Ми стоїмо разом перед обличчям викликів, які Росія кидає європейській безпеці, починаючи з її агресії в Україні, — запевнив американський лідер. — Не буде жодних сумнівів у рішучості США захищати наші демократичні цінності, які ми не можемо відокремити від наших інтересів».

Читайте також: Байден зателефонував Путіну: про що розмовляли

Джо Байден нагадав, що в телефонних розмовах з Володимиром Путіним він заявив йому, що США не шукають конфлікту, а хочуть стабільних і передбачуваних відносин" з РФ. Передусім у питаннях стратегічної стабільності та контролю над озброєннями.

Водночас, заявив Байден, Вашингтон недарма запровадив санкції «за поведінку [РФ, — ред.], що порушує суверенітет США, зокрема втручання в наші демократичні вибори».

«Президент Путін знає, що я без вагань відреагую на майбутні ворожі дії [Москви, — ред.]. Коли ми зустрінемося, я ще раз підкреслю прихильність США, Європи та демократичних держав-однодумців відстоювати права та гідність людини».

Байден назвав об'єднання світових демократій «визначальним питанням нашого часу».

«Чи доведуть демократичні союзи та інститути, які мали такий вплив у минулому столітті, свою здатність протистояти сучасним загрозам і противникам? Я вважаю, що так. І цього тижня в Європі у нас є шанс довести це», — пообіцяв Байден.

Читайте також: Джо Байден доручив спецслужбам з'ясувати причини пандемії COVID-19

У своїй колонці він також зазначив, що іншими визначальними темами його візиту до Європи будуть глобальна боротьба з пандемією COVID-19, проблема кліматичних змін, відновлення світової економіки, кібербезпека, протистояння з РФ і Китаєм.

Крім того, президент США окремо зустрінеться з прем'єром Великої Британії, «щоб підтвердити особливі відносини між нашими країнами».

Зустріч лідерів Великої сімки в Британії 11−13 червня стане першим самітом цього неформального об'єднання за останні два роки — весь цей час очних переговорів не проводили через пандемію коронавірусу.

Схожі новини