Передплата 2024 ВЗ

У червні українці отримають «космічні» платіжки за газ – до 13,50 гривні за куб!

«Львівгаз збут» встановив ідентичні річний і місячний червневий тариф – 7,99 грн за куб

Українців чекає газовий нокдаун. «З жовтня все населення може залишитися без централізованого опалення», — заявив голова Асоціації міст мер Києва Віталій Кличко одразу після того, як уряд оголосив, що з 20 травня відмовляється від державного регулювання ціни на газ для підприємств теплопостачання.

Це означає, що постачальники те­пла (підприємства теплокомуненер­го) будуть купувати газ за ринкови­ми цінами, які останнім часом постійно зростають, повідомляє «Главком». Тоб­то автоматично це потягне за собою подорожчання вартості теплової енер­гії і гарячої води для побутових спожи­вачів уже з наступного опалювально­го сезону. Адже в тарифі на ці послуги вартість газу сягає 80%.

Щодо ціни газу для населення, то з 1 травня з ініціативи уряду і НКРЕКП усі вони автоматично переведені на базовий річний тариф. У ТОВ «Львів­газ збут» річний тариф становить 7,99 грн за куб. Базовий річний тариф діє з 1 травня 2021 року до 30 квітня 2022 року. Водночас, за бажання, люди мо­жуть обрати й інші тарифні плани — мі­сячні чи сезонні.

Таким чином тепер усі газопоста­чальні компанії (а їх в Україні понад шістдесят) мають встановити свій ба­зовий річний тариф і щомісяця публіку­вати пропонований місячний тариф. На сьогодні майже всі газопостачальні компанії вже опублікували свіжі цінни­ки на газ — місячну пропозицію на чер­вень і річний базовий тариф, повідомляє «Главком». Пропозиція річних тарифів ко­ливається від 7,80 до 13,50 грн за кубо­метр. Найпоширеніший цінник на газ у червні — 7,98 — 7,99 грн за куб. ТОВ «ГК «Нафтогаз України» встановив річний тариф 7,96 грн за куб.

Однак більшість українців не звикли «скакати» по місячних тарифах, та й ба­гато хто не розуміє, що це таке і як це робити, тож за інерцією залишилися на річному тарифі. А він у деяких областях «зашкалює». Найвищий у ТОВ «Херсон­ська обласна енергопостачальна ком­панія» та її «колег» з Чернівців і Жито­мира — 13,50 за куб! ТОВ «Галнафтогаз» має річний тариф 10,99 грн за куб. ТОВ «Львівенергозбут» — 8,20 (місячного не оприлюднив).

Місячні тарифи на червень «зашка­люють» у ТОВ «Херсонська обласна енергопостачальна компанія» — 11,89 грн за куб, ТОВ «Уманьгаз збут» — 11,47, ТОВ «Нафтогаз постачання» — 12,00 грн за куб та інших постачальників.

У низки підприємств річний і червне­вий місячний тарифи збігаються. Так, у ТОВ «Львівгаз збут» це 7,99 грн за куб, Така сама ціна на блакитне паливо у ТОВ «Івано-Франківськгаз збут» і ТОВ «Київоблгаз збут».

Але і це ще не все, бо не треба за­бувати, що поряд із вартістю газу що­місяця маємо платити і за доставку газу. Наприклад, в АТ «Львівгаз» вар­тість доставки — 20,28 грн на місяць. Експерти прогнозують, що в подальшо­му вартість доставки газу в Україні та­кож зростатиме.

Схожі новини