Передплата 2024 «Добра кухня»

Лікар розкрив секрет привабливості

  • 21.05.2021, 20:35
  • 967

Ви самотні і непривабливі для інших? Можливо, справа в імунній системі

Імунітет досить сильно впливає на нашу поведінку і самопочуття, пише лікар, автор і ведучий навчальних семінарів про здоров`я Андрій Біловешкін.

«З одного боку, ми інакше оцінюємо людей, яких наша імунна система вважає „підозрілими“. З іншого боку, коли ми самі хворі, то зміна реактивності імунітету теж сильно впливає на нашу поведінку та сприйняття світу», — пояснює лікар.

Андрій Біловешкін говорить, що це явище називається «поведінкова імунна система» (behavioral immune system). Це набір реакцій, які змінюють нашу поведінку, коли ми бачимо те, що асоціюємо з інфекцією. Водночас неважливо, бачите ви наживо людину зі шкірними висипаннями чи це просто картинка — реакція імунітету однаково сильна.

Ознаками небезпеки є незвичайні запахи, бруд, неохайність, шкірні висипання, кашляння, чхання, почервоніння обличчя, набряклість та інше.

«Багато ознак, наприклад, запах людини, ми можемо сприймати підсвідомо. Подібні маркери серйозно впливають на нашу оцінку ситуації і людей навколо. Цікаво, що ця система досить „розумна“. Так, у людей, яким з екранів погрожували зброєю, рівень IL-6 зріс загалом на 6%, а у тих, хто переглядав фото хворих, — на 23%! Імунітет „розуміє“, що імуноглобуліни безсилі проти куль».

Читайте також: Читаємо по обличчях: що підборіддя може розповісти про характер чоловіка

Також лікар розповів про дослідження, у якому люди оцінювали один одного на швидких побаченнях.

«Зібрані дані показали, що імунітет дійсно активується тоді, коли ми вбачаємо в іншій людині загрозу нашому здоров’ю.

Якщо людина мала навіть незначний маркер хвороби або пошкодження (запах, подряпина, пляма), то у 80% випадків бажання спілкуватися з нею зникало. Дуже часто ксенофобія пов'язана з поведінковою імунною системою, яка змушує нас уникати нового або того, що у нас асоціюється з «нечистим»".

Однак якщо ми самі хворіємо, то теж прагнемо триматися подалі від суспільства. Власне, наша психологічна схильність до самотності може бути чимось на зразок «карантину», коли хвора особина уникає здорових або навпаки.

Андрій Біловешкін розповідає, що у дикій природі «хворий» запах помітно відштовхує інших тварин. У людей аналогічно, тому для того, щоб викликати симпатію в інших, потрібно зміцнювати імунітет і піклуватися про своє здоров`я.

Схожі новини