Передплата 2024 ВЗ

Середземноморська дієта може врятувати від деменції та втрати пам'яті

  • 10.05.2021, 20:30
  • 6 032

Середземноморську дієту вважають однією з найкращих в світі, адже вона не тільки допомагає позбутися від зайвої ваги, але і позитивно впливає на здоров'я

Нове дослідження довело дивовижний вплив такого харчування на мозок людини.

В останні роки весь світ говорить лише про середземноморську дієту, тоді як в Ізраїлі таке меню для багатьох є звичним і повсякденним. Вчені вже доводили користь раціону з рибою, овочами і оливковою олією. І ось під час чергового дослідження їм вдалося встановити, що середземноморська дієта також може знизити ризик розвитку деменції, перешкоджаючи накопиченню двох білків, амілоїду і тау, які провокують хворобу Альцгеймера.

«Ці результати доповнюють сукупність доказів того, що „ви — це те, що ви їсте“, особливо коли це стосується вашого мозку», — сказав в інтерв'ю CNN доктор Річард Айзексон, керівник клініки профілактики хвороби Альцгеймера в Weill Cornell Medicine і Нью-Йоркської пресвітеріанської лікарні.

«Кожен пункт зниження ризику у людей, які суворо дотримуються середземноморської дієти, відповідав майже одному року старіння мозку. Це неймовірно, — додав Айзексон. — Більшість людей не усвідомлюють, що можна контролювати здоров'я свого мозку, однак дослідження демонструє нам саме це».

В останні роки було здійснено безліч досліджень з питань харчування мешканців Середземномор'я, зокрема, Ізраїлю, Греції, а також Італії та Іспанії. Тоді ж учені виявили, що мешканці цих регіонів рідше мають серцево-судинні захворювання, ожиріння і надлишок «поганого» холестерину.

Причиною цього, як було доведено в кількох дослідженнях, є саме середземноморська дієта, в основі якої — корисні жири, зокрема, оливкова олія, горіхи, авокадо і тахінна олія, а також чимало овочів, фруктів і бобових. Крім цього, в меню входить багато морської риби і трохи птиці.

Прихильники алкоголю будуть теж задоволені, адже за умовами середземноморської дієти можна пити червоне вино, яке корисне для здоров'я. Більше того, робити це можна хоч кожен день, але в помірних кількостях.

У поточному дослідженні, опублікованому в журналі Американської академії неврології, взяли участь 512 осіб, 169 з яких були когнітивно нормальними, а у 343 був високий ризик розвитку хвороби Альцгеймера. Дослідники перевірили когнітивні навички кожного з них, зокрема, мову, пам'ять і виконавчу функцію, а також використовували сканування мозку для вимірювання його обсягу. Крім того, у 226 учасників була протестована на біомаркери амілоїдного і тау-білка спинномозкова рідина.

Респондентів попросили розповісти, наскільки строго вони дотримуються середземноморської дієти. Після поправки на вік, стать і освіту, дослідження виявило, що у людей, які не дотримувалися дієтичних принципів, було більше ознак накопичення амілоїду і тау-білка в спинномозковій рідині, ніж у тих, хто харчувався правильно. Тобто кожен пункт зниження ризику у людей на середземноморській дієті відповідав майже одному року старіння мозку.

Щодо перевірки пам'яті, то ті, хто не дотримувалися середземноморської дієти, отримали гірші результати, ніж ті, хто строго її дотримувався.

«Ці результати доповнюють сукупність доказів того, що те, що ви їсте, може згодом вплинути на вашу пам'ять», — сказав автор дослідження Томмазо Балларині з Німецького центру нейродегенеративних захворювань в Бонні, Німеччина.

Тільки ось одне питання все ще залишається без відповіді: як саме середземноморська дієта захищає від хвороби Альцгеймера?

«Навіть незважаючи на те, що необхідні додаткові дослідження, цілком очевидно, що тут працює ціла комбінація факторів, як-от зменшення запалень і підвищення рівня антиоксидантів. Мозок захищають жирні кислоти Омега-3, що містяться в жирній рибі, а також мононенасичені жири з оливкової олії», — підсумували вчені.

Читайте також: У яких продуктах багато йоду?