Передплата 2024 ВЗ

Киргизстан звинуватив таджиків в обстрілі житлових будинків. Таджикистан все спростовує

  • 01.05.2021, 17:10
  • 609

Ситуація на киргизько-таджицькому кордону наразі напружена

Про це повідомляє портал 24.kg.

Як зазначається, в місцевості Арка Лейлекського району Баткенської області Киргизстану таджицькі військовослужбовці відкрили вогонь по житлових будинках громадян Киргизстану. Жителів села перед цим було евакуйовано.

«Киргизькі прикордонні підрозділи зайняли оборонні позиції», — наголошують журналісти.

Водночас таджицькі прикордонники та жителі прикордонних районів Таджикистану спростовували інформацію киргизької прикордонної служби про те, що на кордоні двох країн сьогодні сталася стрілянина.

«Поширена інформація прикордонної служби Киргизстану не відповідає дійсності. Таджикистан не відкривав вогонь ані по місцевих жителях, ані по їхніх будинках. Ми дотримуємося досягнутої угоди (про мир — ред.) і наші військові та техніка перебувають на звичних позиціях», — повідомило джерело Asia-Plus у силовому блоці уряду.

Читайте також: Конфлікт Таджикистану та Киргизстану: чому поновилися бої на кордоні

Окрім того, сьогодні, 1 травня 2021 року, у місті Баткен почалися переговори членів міжурядової комісії з делімітації та демаркації кордонів.

«Делегацію Киргизької Республіки очолює голова Державного комітету національної безпеки Камчибек Ташиєв, делегацію Республіки Таджикистан — голова Державного комітету національної безпеки Саймумін Ятімов», — інформує відомство Ташиєва.

На цій зустрічі сторони мають обговорити подальші спільні дії з врегулювання конфлікту на киргизько-таджицькому кордоні.

Домовленість про проведення перемовин було досягнуто за підсумками телефонної розмови глав двох держав Садира Жапарова й Емомалі Рахмона.

Схожі новини