Передплата 2024 ВЗ

Пора корисної зелені: що приготувати з пекінської капусти

  • 20.04.2021, 20:30
  • 18.1K

Користь пекінської (китайської) капусти - у її вітамінному складі. Наприклад, якщо порівняти цю рослину з білокачанною сестричкою, то аскорбінової кислоти в китайському варіанті буде в чотири рази більше, а вміст білка в її листі аж 1,5-3%

У пекінці багато вітамінів групи В, РР, А, С, а також калію і лимонної кислоти.

Цей сорт майже не втрачає своїх корисних властивостей навіть під час довгого зберігання.

Тому пекінський овоч рекомендують вживати як вітамінне підживлення для організму.

Чи можна пекінську капусту їсти регулярно?

Лікарі кажуть, що можна, адже вона має кілька лікувальних властивостей:

  • Її рекомендують людям, схильним до ракових пухлин. Вона здатна виводити з організму важкі метали і перешкоджати розвитку променевої хвороби.
  • Завдяки високому вмісту амінокислот пекінка підвищує захисні функції організму.
  • Сприятливо впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, сприяє очищенню кишечника.
  • Зміцнює нервову систему, допомагає подолати депресію і краще протистояти стресовим ситуаціям.
  • Народні знахарі радять полоскати капустяним соком пекінки ротову порожнину під час стоматиту і запалення ясен.

Що приготувати з пекінської капусти?

Салати

Щоб зберегти весь сік всередині продукту, капустяне листя треба не різати, а рвати на дрібні шматочки руками. У салат з пекінки можна додати практично будь-які продукти. Добре вона поєднується з морепродуктами, свіжими овочами, ковбасою, шинкою і навіть фруктами. Не варто її поєднувати тільки зі свіжими вершками, йогуртом і молоком, інакше може бути розлад кишечника.

Другі страви

Китайський овоч придатний і для термообробки. Ось тільки не варто занадто довго варити ніжні листки. Краще потримати їх в злегка підсоленій воді 10−20 секунд. Для приготування супів листя використовують вкрай рідко, адже після довгого варіння вони втрачають свій смак і користь. Можна приготувати невеликі голубці, овочеву запіканку або рулет. Другі страви з пекінки треба подавати на стіл гарячими зі сметаною або грибними соусами.

Читайте також: Як правильно вибирати сухофрукти: корисні поради