Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Любліні відкриють монумент, присвячений Омеляну Ковчу

У четвер, 25 березня, на Дорозі мучеників Майданека, що у польському Любліні, відкриють монумент, присвячений видатному українському гуманісту, блаженному священномученику отцю Омеляну Ковчу, відомому як “парох концтабору Майданек”

Про це повідомили «ВЗ» у Центрі досліджень визвольного руху.

На скульптурі трьома мовами (поль­ською, українською та івритом) буде вигравію­ваний фрагмент листа отця Ковча, написаного з Майданека до своєї сім’ї. «Ми тут усі рівні: поляки, євреї, українці, росіяни, латвійці та естонці. Я єди­ний священник серед них. Навіть не можу собі уя­вити, як тут буде без мене. Тут я бачу Бога, який є однаковий для всіх нас, незалежно від наших ре­лігійних відмінностей. Можливо, наші церкви різ­ні, але один і той же Великий і Всемогутній Бог веде нас усіх. Коли я відправляю богослужіння, усі моляться. Вони вмирають по-різному, а я до­помагаю їм перейти цей малий міст до вічності». Автори пам’ятника — скульптор Олександр Дяченко та архітекторка Марта Дяченко. Пам’ятник Ковчу ви­готовили і встановили за гроші благодійників. Влада Любліна дозволила такий монумент ще у 2018 році.

Під час Другої світової війни отець Омелян Ковч допомагав і рятував євреїв, українців, поляків. Ні­мецькі нацисти допитували його у львівській тюр­мі на Лонцького, зокрема вимагали відмовитися від хрещення євреїв і засудження дій нацистської влади. 1942 року отця Ковча відправили до конц­табору Майданек, де він виконував душпастир­ську службу серед ув’язнених різних конфесій та національностей. 2001 року Папа Римський Іван Павло І І беатифікував Омеляна Ковча.

Схожі новини