Передплата 2024 «Добрий господар»

Північний об'їзд Львова коштуватиме 11 мільярдів гривень

На викуп ділянок уже перераховано 14 мільйонів. Цей процес триває

Погодження у Європейському банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) потужного інфраструктурного проєкту, зведення Північного об’їзду Львова, вийшло на фінішну пряму. Невдовзі відбудеться тендер, де визначать підрядника будівництва. Нова траса з’єднає автомобільну дорогу Київ-Чоп із кількома шляхами державного значення (Львів-Луцьк, Ковель-Жовква, Рава-Руська-Тернопіль, Львів-Краківець), які ведуть від Львова до кордону з Польщею. Протяжність Північного об їзду — 23 кілометри.

Будівництво Північного об'їзду Львова обіцяють розпочати восени 2021-го, воно триватиме орієнтовно чотири роки.

— Північна об’їзна Львова стане одною з перших в Україні автомобільною дорогою найвищої категорії — із цементо-бетонним покриттям завтовшки 26 сантиметрів у верхньому шарі, — розповів керівник Служби автомобільних доріг у Львівській області Олег Береза. — Така дорога має більший гарантійний термін, є стійкішою за асфальтобетонну: не деформується, потребує у рази менше витрат на обслуговування. У Німеччині таких доріг 42%, у США — понад 50%. За проєктом передбачено три дворівневі розв’язки: у селі Бірки — на перетині з місцевою дорогою Лозино-Бірки, біля села Гряда — на перетині з дорогою Тернопіль — Львів — Рава Руська, та поблизу села Малі Підліски — на перетині з дорогою Львів-Луцьк.

— На якому етапі цей проєкт?

— Тендерну документацію вивчають консультанти ЄБРР, оскільки це проєкт категорії, А — зведення нової дороги з програми «Велике будівництво». Зокрема, вивчають, як проєкт адаптований до вимог із безпеки дорожнього руху, плюс вплив на екологію. Будівництво Північної об'їзної дороги обійдеться у 11 мільярдів гривень, частину грошей надасть ЄБРР. Це будуть кредитні гроші під державні гарантії.

— Яка ситуація з викупом земельних ділянок для прокладення Північного об'їзду Львова? Є нарікання деяких власників ділянок і будівель біля Львова, які кажуть, що Львівська ОДА заплатила їм за нерухомість як вживану «євробляху»…

— До нас офіційно ніхто з такими скаргами не звертався. Коли ми викуповували ділянки, то проводили офіційні перемовини з кожним власником, маємо угоду на викуп від усіх. До кожного був індивідуальний підхід. Можливо, йдеться про власників ділянок біля Львова, які продали частину нерухомості, а решту з певних причин не захотіли? Дехто так і сказав: «Викуповуйте частину ділянки, ми не хочемо усі продавати».

Під час викупу ми робили експертні оцінки ділянок, рецензували їх і платили людям за ринковою вартістю. Документи на продаж землі мають експертну оцінку. Ми її проводили за власні гроші. Загалом є 52 ділянки, третину ділянок уже викуплено, перераховано на Львівську ОДА 14 мільйонів гривень. Частину земель досі не викуплена через те, що розформовувалася Жовківська районна держадміністрація. Наприклад, у Кам'янка-Бузькому районі викуплено усі землі, частково уже викуплено на Яворівщині. Решту буде викуплено невдовзі.

Схожі новини