Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Костел із Бродівщини «прописався» у Шевченківському гаю

  • 07.10.2013, 01:29
  • 2 705

У Музеї народної архітектури та побуту “Шевченківський гай” новий експонат — костел із села Язлівчик Бродівського району. Раритет встановили у секторі “Львівщина”, що неподалік головного входу в музейний комплекс. Костел відкрито для відвідувачів “Шевченківського гаю”, його освятили. Про це розповів “ВЗ” заступник директора Музею народної архітектури та побуту Михайло Лабойко.

Костел — унікальний зразок сакральної дерев’яної архітектури, побудований у стилі модерн

«Це унікальний зразок сакральної дерев’яної архітектури, побудований у стилі модерн, — сказав заступник директора музею. — Дерев’яний римо-католицький костел зведений у 1933 році на замовлення римо-католицької громади. Його відкрили для парафіян у 1936 році. Внизу вівтаря зазначено ім’я фундатора Павла Голіновського».

Культова споруда дісталася музею у подарунок. Фінансові витрати на реставрацію костелу та його перевезення взяв на себе департамент охорони спадщини Міністерства культури Республіки Польща. Суму витрат польська сторона не оприлюднює, бо це комерційна таємниця.

Цього тижня музей поповниться ще одним раритетом — гуцульською хатою із села Рівні Верховинського району Івано-Франківської області. Торік у Шевченківському гаю згоріла дерев’яна хата з Верховинського району. Керівництво музею вирішило придбати новий експонат з того самого регіону. За хату заплатили понад 60 тисяч гривень.

Фото Мирона Маслюка

Схожі новини