Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Китайці експериментували над кажанами: спливли докази

  • 14.02.2021, 13:15
  • 1 019

Уханський інститут вірусології за 11 місяців до початку пандемії коронавірусу отримав патент на спеціальні клітки для утримання кажанів. На тваринах проводили наукові експерименти, пов'язані з COVID-19

Як пише Daily Mail, цю інформацію оприлюднили вже після того, як Всесвітня організація охорони здоров'я підтримала лінію Пекіна і заявила, що витік з інституту «вкрай малоймовірний». Показово, що в команду комісії ВООЗ входив британський учений Пітер Дашак. Його організація EcoHealth Alliance 15 років співпрацювала з Уханським інститутом вірусології у сфері вірусів, які переносяться кажанами. Чоловік категорично заперечував, що китайці використовують для дослідів ссавців.

Однак стало відомо, що ще у червні 2018 року команда уханських вірусологів подала заявку для отримання патенту на «клітки для вирощування кажанів», які будуть «здатні до здорового росту і розмноження в штучних умовах». У підсумку документ таки був виданий у січні 2019 року.

Читайте також: Китай приховав від ВООЗ частину інформації про коронавірус

Ще одна заявка на окремий патент була подана інститутом 16 жовтня 2020 року, вона стосується «методу штучного розведення диких кажанів» для наукових експериментів. У документі мова йде про міжвидову передачу SARS-CoV від кажанів людині та іншим тваринам і сказано: «Кажани, інфіковані вірусом природним або штучним шляхом, не мають явних клінічних симптомів».

Показово, що в листопаді 2019 року, коли розвідка США вказала на потенційний спалах COVID-19 у лабораторії Уханя, її співробітники подали заявку на третій патент — пристрій для лікування травм, отриманих під час роботи з патогенними вірусами в лабораторії біобезпеки.

Автори цього документа працювали в Уханському інституті вірусології понад десять років, а один з учених безпосередньо займався вивченням коронавірусів у кажанів.

Схожі новини