Cвято пампуха
У Полоничах відбулося традиційне свято прощання з колядою
У селі Полоничах (27 км від Львова), що на території Красненської ОТГ на Львівщині, відбулось традиційне родинне свято прощання з колядою. Це дійство називають у селі Святом пампуха.
У Полоничах завжди вирувало активне духовне і патріотичне життя. Саме тут і досі діє намолена століттями дерев’яна церква, де парохом був отець Маркіян Шашкевич. Тут народився владика Сокальсько-Жовківської єпархії Михаїл Колтун, якого громада Бущини визнала своїм почесним громадянином.
Незмінні організаторки Свята пампуха, представниці МГО «Шлях до змін» Світлана Мазур та Ольга Дідух розповідають:
— Зараз у селі проживає близько шестисот осіб, 60 дітей навчаються у місцевій школі. У нашому селі чи не всі — від малого до найстаршого — співають, займаються народною творчістю, тому вкрай важливо мати будівлю для розвитку культури.
Окрім культурної частини — виступів полоничан, була й традиційна гастрономічна. Місцеві ґаздині пропонували гостям скуштувати та придбати чимало смаколиків. Лише пампухів було понад пів тисячі, з різноманітними начинками — маком, вишнями, згущеним молоком, шоколадом, ірисками, персиками… Їх готували понад 20 полоницьких господинь.
Полоничанка Галина Румак теж принесла пампухи на свято:
— Пекла багато — щоб і для родини вистачило, і на свято. Скільки? Ми ніколи не рахуємо. Розчинила тісто на 1,5 літра молока. Смакували мої діти, занесла смаколиків братові. У нашому селі всі вміють готувати. Тому кожна господиня принесла на свято якусь страву.
Ґаздиня каже, що її пампухи — з різними начинками. Дітям подобаються з шоколадом, згущеним молоком, персиком, а дорослим — з маком, вишнями.
— Зігрітись можна було пряним глінтвейном, грибною юшкою, кавою, чаєм. Частували також різним м’ясом, солодощами, картоплею та бограчем, — розповідала Ольга Дідух.
Свято тривало довго. Звучали колядки, вірші, кружляли у танці діти. Хотіли навіть запалити ватру, як у попередні роки, однак погода не дала.
Пампухи від полоницьких господинь
/wz.lviv.ua/images/news/2021/02/sviato_pampukha.jpg)
1 л молока, 400 г цукру, 2 пачки дріжджів, 4 пачки ванільного цукру, 2 кг муки, 8 яєць, 4 ст. ложки спирту, 1 пачка маргарину, начинка — до смаку, олія — для смаження, цукрова пудра — для обсипання.
Розчинити дріжджі у теплому молоці, додати розтоплений маргарин, спирт, розтерті жовтки з цукром, білки, ванільний цукор і просіяне борошно. Вимісити тісто, щоб відставало від рук, і поставити в тепле місце на 40 хв. Коли тісто добре підійде, сформувати пампухи — відщипнути шматочок тіста, розплескати на руці, покласти начинку і затягнути всі кінці пальцями, зробивши кульку. Покласти на дошку, посипану борошном, швом донизу, і дати підійти 15−20 хв. Якщо начинка дуже волога, то краще смажити пампухи одразу. Пампухи смажити в олії, розігрітій на середньому вогні, щоб всередині вони не були сирими. Опускати швом донизу. Коли обсмажаться, перевернути на другий бік, потім шумівкою викласти на решітку і дати стекти залишкам олії. Готові пампухи присипати цукровою пудрою.