Передплата 2024 «Добрий господар»

Львівщиною стрімко шириться мутований коронавірус

  • 12.01.2021, 17:10
  • 981

На Львівщині циркулює мутований різновид коронавірусу В1.1, який належить до лінії китайського походження

Про це під час брифінгу сьогодні, 12 січня, на запитання журналістки відповіла головна епідеміологиня Львівщини, директорка Львівського обласного лабораторного центру МОЗ Наталія Іванченко-Тімко, повідомляє Tvoemisto.tv.

За її словами, Львівський лабцентр сам не визначає типів коронавірусу, але позитивні зразки періодично скеровує у вірусологічну референс-лабораторію Центру громадського здоров'я, які й обробляють матеріали.

«Дійсно, із Центру громадського здоров’я надійшла інформація, що в Україні виявили п`ять різноманітних генотипів коронавірусу. Зокрема, на Львівщині циркулює різновид коронавірусу В1.1. Це лінія китайського походження», — каже епідеміологиня.

Як додає Наталія Іванченко-Тімко, зразки надалі скеровуватимуть, аби з’ясувати, які саме генетичні зміни будуть відбуватися та чи нема у нас англійського чи британського типів.

Читайте також: Мутація коронавірусу: чи варто боятися нових штамів?

Загалом, за даними Центру громадського здоров'я МОЗ, на території України циркулюють п`ять різновидів вірусу, які спричинюють Covid-19. Вони належать до глобальної генетичної лінії B, що походить із Китаю. Як і кожна інша лінія, лінія В має різновиди. В Україні визначили генетичні варіанти: В1; В1.1; В1.1.1; В1.5 та В2:

  • В1 — віруси цієї групи належать до найчисельнішої групи вірусів, які циркулюють на території Європи та походять з Італії.
  • В1.1 — віруси генетичної лінії В1, які відрізняються трьома нуклеотидними замінами (SNPs 28881GA, 28882GA, 28883GC).
  • В1.1.1 — циркуляцію цих вірусів виявлено одночасно на території країн ЄС і Великої Британії.
  • В1.5 — віруси цієї групи належать до найчисельнішої групи вірусів, які циркулюють на території Європи та походять з Іспанії.
  • В2 — віруси цієї групи циркулюють у понад 57-ми країнах світу на 6-ти континентах.

Відомо, що з січня 2021 року референс-лабораторія ЦГЗ щомісяця надсилатиме зразки на дослідження за кордон. Усі ці дані потрібні, щоб вчені могли відстежувати поширення, еволюцію вірусу та надавати оперативні рекомендації щодо протиепідемічних заходів залежно штамів, які циркулюють на території країни.

Схожі новини