Передплата 2024 «Добра кухня»

Міністр Степанов, якого призначили "Слуги" та ОПЗЖ, закупив китайську вакцину через фірму, пов’язану з Богатирьовою

  • 09.01.2021, 17:20
  • 986

Україна закупила вакцину проти коронавірусу від китайської компанії Sinovac через фірму, яка пов’язана з міністром охорони здоров'я часів Януковича Раїсою Богатирьовою

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов в інтерв´ю виданню «Настоящее Время» заявив, що співпраця з цією компанією нібито була вимогою виробника.

Однак як заявили в громадській організації «Пацієнти України», Максим Степанов фактично самостійно призначив компанію, в якої буде закуплена вакцина від COVID-19. Вони вважають, що таким чином на ринок медичних закупівель повертаються масштабні корупційні схеми.

Як заявив очільник ДП «Медичні закупівлі» Арсен Жумаділов, через втручання Степанова у процес закупівель Україна отримає вакцину дорожче, ніж могла б.

«Міністр, по суті, сам визначив постачальника. За моєю інформацією, Україна могла отримати ціну щонайменше на 1 долар США нижчу від фінальної, якби ДП вело переговори самостійно, створивши конкурентний тиск на постачальника», — зазначив Жумаділов.

Активісти з ГО «Пацієнти України» зауважують, що Д П Медичні закупівлі України надіслало до Міністерства документи щодо укладання угод із кількома компаніями. Проте очільник МОЗ наполіг на укладанні лише однієї угоди на закупівлю вакцини.

«Вакцина від коронавірусу іноземного виробництва, проте продає її виключно єдина українська фірма — „Лекхім“. Інші виробники не можуть вийти на український ринок, адже їх блокує особисто міністр Степанов», — пишуть активісти.

«Вибір Максима Степанова не випадковий. Компанія „Лекхім“ вже має свою скандальну репутацію часів Раїси Богатирьової. Власником заводу АТ „Лекхім“, як і ще одного ПрАТ „Технолог“ є один із соратників Раїси Богатирьової. Препарати цих двох заводів за часів Богатирьової перемагали у мільйонних тендерах», — пишуть активісти.

Міністр Степанов виправдовує контракт із компанією, пов’язаною із соратниками Януковича, вимогами китайських виробників.

«Те, що стосується підприємства „Лекхім“, з яким укладено договір… Ми відразу заявили, що це була умова компанії Sinovac Biotech, яка хотіла здійснювати поставку в Україну саме через це фармпідприємство. Це далеко не маленька фірма, окрім того, вона давно співпрацює з компанією Sinovac Biotech», — заявив Степанов.

Міністр підтвердив, що процес закупівлі вакцин перебуває на особистому контролі президента Зеленського. Степанов також заявив, що його не турбують скандали навколо компанії «Лекхім».

«А що таке „негативний фон“ навколо цього підприємства? Це українське фармпідприємство, яке випускає лікарські засоби, що використовуються на території України. Ви вирішили, що у нас є „негативний фон“, тому що якась організація щось там вигадала і заявила? Я навіть не розумію, на підставі чого він має мене бентежити», — сказав він в інтерв´ю.

Утім, наголошують «Пацієнти України», втручання Степанова у процес закупівлі вакцини та дозвіл укладати лише один договір свідчить про перетворення МОЗу на «міністерство закупівель», яким воно було за часів Януковича-Азарова.

Як відомо, Верховна Рада призначила Максима Степанова міністром охорони здоров’я 30 березня 2020 року. За його кандидатуру проголосували 246 депутатів — 195 депутатів із фракції «Слуга народу», 21 — з ОПЗЖ, 13 — група «Довіра», 8 — група «За Майбутнє», 9 — позафракційні депутати.

Схожі новини