Передплата 2024 «Добрий господар»

Вдова отруєного полковника ФСБ вимагатиме від Росії 3,5 млн євро

  • 16.11.2020, 11:50
  • 732

Вдова отруєного полонієм полковника ФСБ Олександра Литвиненка Марина подала до Європейського суду з прав людини позов проти Росії, вимагаючи виплатити їй 3,5 мільйона євро компенсації

Вдова полковника, Марина Литвиненко, вимагає відшкодування збитків і втрачених доходів у зв’язку зі смертю її чоловіка. Йдеться про так звані штрафні збитки — компенсацію у зв’язку з особливо обурливими діями порушника, а також з метою утримати його від вчинення дій, аналогічних тим, які лягли в основу позову. Про це повідомляє британське видання The Guardian.

Олександр Литвиненко був отруєний у 2006 році
Олександр Литвиненко був отруєний у 2006 році

У позові пропонується визнати взаємозв’язок між різними вбивствами і замахами в країнах Європи в останні роки, до яких, як стверджується, як і до загибелі Литвиненка, мали стосунок російські спецслужби.

Журналісти The Guardian зазначили, що ЄСПЛ раніше ніколи не ухвалював рішень про стягнення штрафних збитків.

Нагадаємо, на початку нульових Литвиненко емігрував до Великої Британії, де виступав із різкою критикою президента Росії Володимира Путіна і російської влади.

У ході розслідування було встановлено, що він був отруєний полонієм, а відношення до його отруєння мали, зокрема, колишній офіцер КДБ Андрій Луговий (нині депутат Держдуми Росії) і підприємець Дмитро Ковтун, що діяли, ймовірно, за вказівкою Кремля.

Як Луговий і Ковтун, так і офіційна Москва заперечують причетність до загибелі Литвиненка.

В інтерв’ю The Guardian Марина Литвиненко нагадала про два недавні випадки замахів із використанням хімічної зброї — на Сергія Скрипаля та його дочку в Солсбері і на Олексія Навального. Британія вважає, що за цими отруєннями також стояла російська влада.

Схожі новини