Передплата 2024 ВЗ

Учені винайшли новий метод від похмілля

  • 16.11.2020, 20:30
  • 1 703

Апарат простий і примітивний, але ефективний, кажуть вчені

Щороку у світі від передозування алкоголем помирає 3 млн людей. І ось, схоже, учені все-таки винайшли простий, дешевий і надійний метод, що дозволяє швидко очистити організм від спиртного, пише ВВС.

Науковці відштовхувалися від того, що за очищення крові від алкоголю на 90% відповідає наша печінка. Змусити її працювати швидше ніхто не може, а ось допомогти їй можливо: якщо до роботи під'єднати легені, то алкоголь можна вивести з крові значно швидше.

Власне, винаходити щось нічого не довелося, просто медики адаптували для цієї потреби дихальний апарат ClearMate, який з 2019 року схвалили до застосування в США як засіб першої допомоги при отруєнні чадним газом.

«Це примітивний, низькотехнологічний пристрій можна виробляти будь-де, там ніякої електроніки, ніяких комп'ютерів або фільтрів, — зізнається один з авторів ідеї, анестезіолог Центральної лікарні Торонто Джозеф Фішер. — Я не можу зрозуміти, як ми не додумалися до цього ще десятиліття тому».

І справді. Те, що при прискореному диханні етанол швидше випаровується з крові, відомо давно. Проблема у тому, що при цьому організм втрачає і двоокис вуглецю, а це теж небезпечно.

«Просто часто і глибоко дихати не вийде, тому що вже через пару хвилин у вас запаморочиться голова і ви втратите свідомість», — нагадує доктор Фішер.

Плюс апарату ClearMate полягає в тому, що він повертає в легені необхідну для підтримки правильного балансу кількість кисню і вуглекислоти.

Лабораторні експерименти, в яких брали участь п'ятеро добровольців, яким давали коктейль на основі горілки, засвідчили, що за допомогою ClearMate алкоголь виводиться з організму у три рази швидше, ніж зазвичай.

Результат вражає, але самі вчені визнають, що для вірогідних висновків п'яти добровольців замало. Та й з великими дозами, які можуть реально загрожувати здоров'ю, дослідники не експериментували.

Схожі новини