Китайські вчені поділилися рецептом довголіття
- 10.11.2020, 18:55
- 953
Науковці вважають, що рецепт довголіття може бути пов'язаний із вживанням прянощів або гострої їжі
Як передає Укрінформ, масштабне дослідження провів Науковий центр здоров'я при Пекінському університеті.
Участь в ньому взяли майже 500 тисяч жителів КНР. Їх вік становив 30−79 років. Фахівці, зокрема, звернули увагу на раціон учасників випробування. Згодом був зафіксований прямий взаємозв'язок між здоров'ям і вживанням пряної або гострої їжі.
Зокрема, люди, які полюбляють гострі страви рідше стикаються із серцевими та онкологічними захворюваннями, а також з проблемами дихальних шляхів. Самі вчені звернули увагу на перець чилі, присутній майже в усіх китайських гострих стравах. Річ у тім, що він містить алкалоїд капсаїцин, який має протизапальні властивості.
Читайте також: Від якої їжі краще відмовитися хворим на COVID-19: рекомендації лікаря
Говорити про універсальні якості пряної і гострої їжі рано, оскільки здоров'я людей може бути пов'язано не стільки з самою їжею, скільки із соціально-економічними факторами. Тому дослідження в цій сфері ще триватимуть.
Вчені все частіше згадують про взаємозв'язок довголіття і того, що людина їсть. Нещодавно, зокрема, фахівці Гарвардського університету припустили, що рецепт довголіття може критися у вживанні риби і морепродуктів. Експеримент показав, що люди похилого віку, в раціон яких входили приготовані з них страви, мали краще здоров'я і жили в середньому на 2,2 роки довше за інших.