Передплатити Підтримати

Китайські вчені поділилися рецептом довголіття

Науковці вважають, що рецепт довголіття може бути пов'язаний із вживанням прянощів або гострої їжі

Як передає Укрінформ, масштабне дослідження провів Науковий центр здоров'я при Пекінському університеті.

Участь в ньому взяли майже 500 тисяч жителів КНР. Їх вік становив 30−79 років. Фахівці, зокрема, звернули увагу на раціон учасників випробування. Згодом був зафіксований ​​прямий взаємозв'язок між здоров'ям і вживанням пряної або гострої їжі.

Зокрема, люди, які полюбляють гострі страви рідше стикаються із серцевими та онкологічними захворюваннями, а також з проблемами дихальних шляхів. Самі вчені звернули увагу на перець чилі, присутній майже в усіх китайських гострих стравах. Річ у тім, що він містить алкалоїд капсаїцин, який має протизапальні властивості.

Читайте також: Від якої їжі краще відмовитися хворим на COVID-19: рекомендації лікаря

Говорити про універсальні якості пряної і гострої їжі рано, оскільки здоров'я людей може бути пов'язано не стільки з самою їжею, скільки із соціально-економічними факторами. Тому дослідження в цій сфері ще триватимуть.

Вчені все частіше згадують про взаємозв'язок довголіття і того, що людина їсть. Нещодавно, зокрема, фахівці Гарвардського університету припустили, що рецепт довголіття може критися у вживанні риби і морепродуктів. Експеримент показав, що люди похилого віку, в раціон яких входили приготовані з них страви, мали краще здоров'я і жили в середньому на 2,2 роки довше за інших.