Передплата 2024 ВЗ

Вакцини від СOVID-19 може не бути до зими – головний лікар Великобританії

  • 24.08.2020, 16:50
  • 728

Лікар закликав не будувати надій

Головний лікар Великобританії, професор Кріс Вітті вважає, що вакцина від нового типу коронавірусу може бути не готовою до цієї зими, як про це заявляють вчені з багатьох країн. На його думку, більш імовірно, що такий препарат буде доступний до зими 2021−2022 років. Про це пише Обозреватель.

Насамперед медик зазначив, що взимку виникнуть «справжні проблеми» з СOVID-19, тож, зокрема, його країна повинна будувати плани, виходячи з відсутності вакцини

«Я, звичайно, був би радий, якби це трапилося раніше, ніж пізніше. Але водночас був би вельми здивований, якби у нас була високоефективна вакцина, готова для масового використання у великого відсотка населення до кінця зими, до цього Різдва», — сказав Вітті.

Професор підкреслив, що його припущення можуть бути й неправильними, адже багато людей роблять величезні зусилля з точки зору науки й логістики, щоб переконатися, що це песимістична заява. Однак зазначив, що незалежно від того, як швидко буде отримано вакцину, важливо перевірити її — переконатися, що вона працює і безпечна.

«Тому було б нерозумно планувати на наступну зиму, виходячи з того, що у нас буде вакцина. Ми повинні планувати, виходячи з того, що у нас її не буде, а потім, якщо така з’явиться — ефективна, безпечна і доступна — тоді у нас буде сильна можливість її використовувати, і це буде чудово, але ми повинні планувати на основі того, що у нас є зараз», — підкреслив Вітті.

Британець додав, що впевнений у здатності науки витягнути людство «з цієї діри» в довгостроковій перспективі, але він не рекомендує сподіватися, що це трапиться в найближчі декілька тижнів або навіть декілька місяців.

Схожі новини