Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Білорусі після виборів почалися масові заворушення: хронологія подій

  • 10.08.2020, 08:35
  • 1 323

У Мінську (Білорусь) та інших містах після оголошення перших результатів екзит-полів президентських виборів, за результатами яких лідирує чинний глава країни – Олександр Лукашенко, 9 серпня почалися масові протести

Місцеві ЗМІ повідомляють про поранених в результаті зіткнень. Відразу в декількох великих містах вибухнув свій «Майдан».

Поліція, за інформацією Telegram-каналів, застосовує силу щодо протестувальників. Деяких відвезли швидкі. За словами очевидців, правоохоронці пустили в хід палиці, світлошумові гранати і перцеві балончики.

OBOZREVATEL стежив за тим, що відбувається:

07:55 — По всій Білорусі другу добу спостерігаються проблеми з інтернетом у різних провайдерів, повідомляє Sputnik Білорусь. Через його відсутність ускладнена робота онлайн-сервісів таксі.

07:36 — В ході протестів в столиці Білорусі Мінську після президентських виборів співробітники ОМОНу жорстоко побили хлопця з дівчиною, які просто сиділи на лавочці. Подія потрапила на відео.

05:45 — Світу показали несамовиті фото постраждалих на «Майдані» в Білорусі.

05:40 — Офіційні дані про кількість постраждалих вночі відсутні. Судячи з фото, поранення від дій поліцейських отримали десятки людей.

03:15 — Станом на третю годину ночі в столиці Білорусі не залишилося протестувальників. Силовики проводили рейди по дворах і ловили тих, хто залишився на вулиці і в під'їздах.

3:01 — Попередньо, не менше чотирьох постраждалих при розгоні акцій у Мінську знаходяться в реанімації. Також є непідтверджена інформація про одного загиблого.

2:50 — Список міст, де відбулися акції протесту після виборів президента: Мінськ, Брест, Гродно, Гомель, Могильов, Вітебськ, Барановичі, Кобрин, Пінськ, Молодечно, Ліда, Жлобин, Солігорськ, Жодіно, Бобруйськ, Березино, Слонім, Новополоцьк, Дзержинськ, Фаниполь, Мозир, Річиця, Білоозерськ, Пружани, Івацевичі, Ляховичі, Глибоке, Мар'їна Горка.

02:30 — Білоруське МВС назвало вимушеним застосування водометів, сльозогінного газу і світлошумових гранат. У відомстві заявили, що спецзасоби знадобилися для розгону учасників заворушень.

02:20 — Очевидці повідомили, що в деяких районах Мінська протестувальників заганяли в «коробку» і закидали світло-шумовими гранатами.

02:18 — В Білоозерську Брестської області силовики опустили щити й не стали розганяти активістів.

02:17 — У центр Мінська направляються вертольоти. У Гродно тим часом повідомляють про жорсткі затримання.

02:13 — Нові фото подій у столиці Білорусі:

02:10 — У Мінську на балкон 7 поверху житлового будинку залетіла газова граната. МНС підняли сходи в квартиру, як стверджують рятувальники, там нікого не було. Деяких людей із сусідніх квартир виводили по сходах у протигазах.

02:08 — Правозахисний центр «Вясна» повідомив, що по всій Білорусі затримано мінімум 120 осіб. Міліція даних щодо затриманих поки не дає.

02:07 — В Жлобіні Гомельської області стягнули міліцію з найближчих маленьких міст, людей намагаються відтіснити від площі. Є затримані. NEXTA Live пише, що учасників акції в районі 25−30 тисяч.

02:04 — Очевидці повідомили про загиблого від світло-шумової гранати на перетині Червякова та Машерова (Мінськ).

02:02 — «РИА Новости» написало, що штаб Тихановської барикадується, побоюючись затримань, зачинили всі вікна та двері.

02:00 — Від вибуху гранати чоловікові розірвало стопи (фото 18+):

01:53 — У Мінську на перетині проспектів Даумана і Машерова міліціонери стріляли в протестувальників гумовими кулями.

01:50 — У МВС заявили, що весь особовий склад білоруської міліції переведено на посилений режим, залучено додаткові сили.

01:51 — Нові фото з Мінська:

01:48 — Силовики перекрили проспект Незалежності в центрі Мінська близько будівель КДБ і МВС:

01:41 — У Кобрині силовики склали щити перед демонстрантами.

01:40 — За даними NEXTA Live, у центрі столиці знаходяться не менше 100 000 осіб.

01:39 — Групи ОМОНівців відпочивають за адміністрацією президента:

01:34 — «Радіо Свобода» опублікувала фото постраждалих під час протестів (обережно, на зображеннях присутня кров).

Попередньо, одній із дівчат потрапила куля в обличчя. Її забрали в реанімацію.

01:33 — TUT. BY пише, що 15 мікроавтобусів зі співробітниками ОМОНу проводять зачистку на вулиці Янки Купали в Мінську. Протестувальників витіснили з перехрестя Богдановича-Купали в сторону ВДНХ, попередньо кинувши світло-шумові гранати.

01:28 — З'явилася інформація, що в Пінську Брестської області протестувальники розбирають тротуарну плитку.

01:18 — Пресслужба мінської міліції заявила: «Відомостей про постраждалих у нас немає, немає інформації і про застосування водометів і світлошумових гранат». Силовики стверджують, що контролюють ситуацію на протестах.

00:57 — Світлана Тіхановська зв'язалася з редакцією TUT.BY. Вона звернулася із закликом до силовиків та своїх виборців.

00:50 — Тисячі людей зібралися в центрі Мінська. Місцями встановлені барикади зі сміттєвих баків.

00:44 — Біля стели «Мінськ-Місто-герой» трапилася чергова НП: спочатку в сутичці з силовиками був поранений чоловік, він впав, навколо нього зібралася велика група людей, які почали надавати йому першу допомогу. У цей момент в цю групу людей ОМОН кинув кілька світлошумових гранат — постраждали практично всі, хто був навколо пораненого.

00:30 — У двох містах Білорусі співробітники ОМОН опустили щити або ж перейшли на сторону активістів.

00:10 — Міліція почала витісняти протестувальників з площі біля стели в Мінську.

10 серпня

23:53 — МВС Білорусі проводить засідання оперативного штабу у зв'язку з протестами в столиці.

23:47 — Протестувальники в центрі Мінська почали споруджувати барикади зі сміттєвих баків. Частина людей стоїть обличчям до обличчя навпроти ОМОНу і закликають силовиків переходити на бік народу.

23:44 — У Мінську силовики застосували проти протестувальників холості патрони. Крім того, автозак в'їхав у натовп людей, попередньо відомо про двох постраждалих.

22:58 — У Гродно міліція застосувала сльозогінний газ проти протестувальників.

22:05 — На акції протесту в Мінську міліція застосувала світлошумові гранати. Серед протестувальників є поранені — «Sputnik Білорусь».

21:50 — У центрі Мінська на протест зібралося близько 6 тисяч осіб. Почалися серйозні зіткнення на площі Перемоги.

21:40 — У Мінську та інших містах почалися затримання, протест розганяють. Затримують людей, які навіть нічого не скандують, а мовчки чекають результатів.

Схожі новини