Передплата 2024 «Добрий господар»

Влада використовує правосуддя в Україні для політичного переслідування - заява членів Європарламенту

  • 02.07.2020, 12:06
  • 890

Члени Європейського парламенту, а також неформальної Групи друзів європейської України у Європарламенті у спільній заяві висловили невдоволення спробами політичних переслідувань в Україні.

«Ми стурбовані постійними спробами неправомірного використання української правосуддя для політично вмотивованих переслідувань політичних опонентів. Мирний перехід влади в Україні після парламентських і президентських виборів торік отримав високу оцінку Євросоюзу та його держав-членів. Сьогоднішні ж спроби притягнення до відповідальності політичних опонентів створюють ризик відкату назад демократії — в інтересах третіх осіб, які намагаються поставити під загрозу євроінтеграційні реформи в Україні», — йдеться у заяві.

Автори нагадують, що 18 червня у Брюсселі схвалили рекомендацію щодо Східного партнерства, із закликом до Європейської ради, Єврокомісії та верховного представника ЄС з питань закордонних справ та політики безпеки негайно прийняти стратегічне та орієнтоване на майбутні 10 років бачення політики Східного партнерства після 2020 р. «Ми бачимо Україну як важливого європейського партнера в наших спільних зусиллях щодо забезпечення стабільності та співпраці в Європі», — підкреслюють у Європарламенті.

Рекомендація визнає статус асоційованого партнерства України та закликає до створення додаткової політичної, адміністративної та фінансової підтримки впровадження євроінтеграційних реформ. Той факт, що значна більшість членів Європейського парламенту проголосували за підтримку рекомендації, підтверджує нашу тверду прихильність до України та її народу, наголошують автори.

«Ми визнаємо амбіції України щодо більш глибокої інтеграції з Євросоюзом на політичному, економічному рівні, рівні комунікацій між людьми та рівні безпеки, за умови доведення реформ до кінцевого результату та досягнення прогресу у галузі встановлення верховенства права, незалежності і неупередженості судової влади, а також укріплення інститутів демократії. Ми очікуємо, що судова система України буде незалежною, вільною від політичного впливу та відповідатиме основним принципів демократії. Ми підтримуємо посилення та сприяння політичному діалогу і співпрацю між політичними силами та їх керівництвом, тим більше, що вони поділяють бачення стабільної та процвітаючої України», — зазначають автори.

Пєтрас Ауштрявічус, група «Оновлення Європи», Литва

Радослав Сікорскі, група Європейської народної партії, Польща

Віола фон Крамон-Таубадель, група «Зелені», ФРН

Анна Фотига, група «Європейські консерватори та реформісти», Польща

Андріус Кубіліус, група Європейської народної партії, Литва

Іван Штефанек, група Європейської народної партії, Словаччина

Сандра Калнієте, група Європейської народної партії, Латвія

Міхал Шимечка, група «Оновлення Європи», Словаччина

Арба Кокаларі, група Європейської народної партії,

Швеція Алєксандр Алєксандров Йорданов, група Європейської народної партії, Болгарія

Владімір Більчік, група Європейської народної партії, Словаччина

Схожі новини