Передплата 2024 «Добрий господар»

Женевер: ALCOMAG розповідає про предка лондонського джина

  • 01.06.2020, 14:32
  • 688

Джин користується неймовірною популярністю у Великобританії, так і в інших країнах він дуже поширений, особливо як компонент коктейлів.

Але не всі знають, що цей незвичайний напій з ароматом ялівцю з’явився на світло зовсім не в Британії, а в Нідерландах, і на своїй історичній батьківщині він був відомий під ім’ям «Женевер».

Віддаєте перевагу класичному сухому лондонському джину? Тоді замовляйте культовий Beefeater за найвигіднішими цінами в інтернет-магазині ALCOMAG.

Особливості напою

Ялівцева настоянка Женевер досі існує в Нідерландах і вважається там національним напоєм. Назва напою «Jeneverbes» перекладається просто як «ялівець», вказуючи на головний інгредієнт напою. Рецепт голландського предка багато в чому схожий з рецептом джина, хоча виробники «лондонського сухого» в певний момент почали відходити від традиційної технології, що вплинуло на смак напою.

При створенні Женевер спирт дистилюється на основі кукурудзи, пшениці і жита. Після перегонки в нього додають суміш ягід ялівцю і прянощів.

Різновиди напою

Женевер може бути декількох видів:

  • Старий. У цьому випадку ягоди ялівцю змішують із зерновим суслом, а потім переганяють. В результаті виходить міцне солодове вино, яке розбавляють до потрібної фортеці.
  • Молодий. Замість зернового сусла в цьому варіанті напою використовується цукровий буряк. Цей різновид напою з’явилася в Першу світову війну, коли в країні були проблеми з поставками зерна.
  • Коренвайн. Назва цього напою перекладається як «солодове вино». Цей різновид женевер вважається найбільш престижною і дорогою, має сувору технологію виробництва. У складі Коренвайна має 51−70% солодового вина, а кількість цукру не повинно бути більше 20 г/л. Для поліпшення смакових якостей Коренвайн витримують в бочках.

Як пити Женевер

У голландців є свій традиційний спосіб розпивання цього напою під назвою «Kopstoot», тобто «удар головою». Щоб долучитися до місцевих традицій налийте Женевер або джин в тюльпановідний келих доверху, а поруч поставте келих табірного пива. Джин/Женевер необхідно надпити з келиха без використання рук, нахилившись над напоєм, потім його запивають пивом. Найголовніше правило в цій традиції — зрозуміти, коли потрібно зупинитися.

Як і лондонський сухий джин, Женевер відмінно поєднується з содовою і цитрусовими соками, може використовуватися як основа для коктейлю. Подавати ялівцевий напій можна з морепродуктами або м’ясними стравами.

Схожі новини