Передплата 2024 ВЗ

Перед ягодами черешня зародила... грибами

Сезон лісових грибів ще попереду, однак справжні фанати навіть зараз примудряються смакувати грибною свіжиною. Ось як колишній військовий прапорщик Микола Арєхов з Бережан.

Травневі гриби на його столі не традиційні, без ніжки і капелюшка, зате з добре знайомим усім смаком. Ростуть вони не на землі, а на стовбурі дерев. Трохи нагадують ці екзоти кучеряві палянички, «у молодості» мають ніжний жовто-помаранчевий колір, м'якенькі як губка. А як тільки подорослішають, стають каменем.

Біологи кажуть, що це — різновид трутовиків. Пан Микола збирає виключно ті з них, що ростуть на черешнях або на інших плодово-ягідних деревах. З граба, бука, клена, берези, де може вирости трутовик, зрізати їх не ризикує. У тутешніх краях ці гриби називають кулинами. Є специ, які знають місця появи кулин, і кожної весни збирають їх повні сумки.
Черешневі трутовики — продукт їстівний. З них готують делікатеси, які нагадують відбивні котлети з м'яса.

— Коли кулини молоденькі, соковиті, пружні, — розповідає кореспондентові «Високого Замку» один з мисливців за кулинами Василь Гевко, — їх смажать у клярі без попередньої підготовки. Якщо ж ці гриби стали твердішими, їх кілька хвилин відварюють, а потім підсмажують на пательні як звичайні відбивні. Хто спробує їх перший раз, не повірить, що це «м'ясо» недавно росло на черешні…

Схожі новини