Передплата 2024 «Добрий господар»

Грузія висунула ультиматум для нормалізації відносин з Україною

  • 25.05.2020, 19:55
  • 1 367

Терміни повернення до Києва надзвичайного і повноважного посла Грузії в Україні залежать від тих кроків, які зробить уряд країни в плані нормалізації відносин з Грузією

Про це повідомляє агентство «Новини Грузії» з посиланням на пресслужбу МЗС Грузії.

У міністерстві закордонних справ Грузії нещодавно завершилася перша робоча зустріч із послом Грузії в Україні Теймуразом Шарашенідзе, відкликаним з Києва для консультацій після того, як експрезидент Грузії Міхеіл Саакашвілі був призначений на посаду голови Виконавчого комітету реформ (ДКР), консультативно-дорадчого органу при президентові України. Відповідний указ президент України Володимир Зеленський підписав 7 травня, а вже 8 травня Шарашенідзе відправився в Тбілісі. Посол прибув до Грузії на авіарейсі з Мінська і відразу ж був направлений у двотижневий карантин. Як наслідок, консультації з послом почалися лише сьогодні.

Як заявив сам Шарашенідзе до початку консультацій, його відклик був обраний в якості форми протесту.

«Я передав українській владі ноту протесту. Формою протесту було обрано відкликання посла для консультацій. Я приїхав, і сьогодні ми починаємо консультації. Наш протест Україна прийняла як стратегічний партнер і не здивувалася такому рішенню», — сказав посол.

«На сьогоднішній зустрічі ми заслухали інформацію посла і обговорили питання і перспективи двосторонніх відносин між Грузією і Україною з урахуванням ситуації, що склалася. Ми хотіли б ще раз уточнити, що виклик посла в столицю для консультацій є кроком, усталеним у дипломатичній практиці. Грузинська сторона прийняла це рішення у зв’язку з призначенням особи, засудженої в Грузії, українською владою на державну посаду, що, на думку грузинської сторони, не відповідає духу співпраці між двома країнами», — сказано в заяві МЗС Грузії.

Водночас МЗС Грузії підкреслює, що в Тбілісі не планують переглядати стратегічне партнерство між двома країнами.

«Грузія продовжує працювати з Україною щодо ряду стратегічних питань — це окупація територій, процес європейської та євроатлантичної інтеграції, в звичайному порядку. Природно, ми будемо спостерігати за розвитком процесів в Україні, які кроки зробить український уряд в плані нормалізації відносин з Грузією, і відповідно до цього буде ухвалено рішення про дату повернення посла в Україну», — сказано в повідомленні МЗС Грузії.

Читайте також: Саакашвілі готував революцію за гроші Курченка: розслідування

Раніше стало відомо, що Грузія відкликала свого надзвичайного і повноважного посла в Україні Теймураза Шарашенідзе для консультацій через призначення Міхеїла Саакашвілі головою Виконавчого комітету реформ України.

7 травня Президент України Володимир Зеленський своїм указом призначив експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі на посаду глави Виконавчого комітету реформ. Також цим указом президент призначив Олександра Ольшанського заступником Міхеіла Саакашвілі.

Схожі новини