Передплата 2024 «Добра кухня»

"Можемо повторити?". Напередодні роковин депортації кримських татар на півострові запустили в небо портрет Сталіна

Голова Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров назвав запуск у Криму в небо 40-метрового портрета радянського диктатора Йосипа Сталіна “ударом у найбільш вразливе місце кримськотатарського серця”

Про це він написав у Facebook.

Два величезні портрети генералісимуса Йосипа Сталіна і маршала Георгія Жукова підняли в небо над Кримом повітроплавці за допомогою повітряних куль у понеділок, 11 травня. Банер зі Сталіним запустили в районі Білої скелі під Білогірськом, із Жуковим — над Феодосією.

«Російські окупанти навчені тому, щоб завдавати удари в найбільш вразливе місце, розриваючи геть кримськотатарське серце, яке і так вже десятиліттями ніяк не припинить кровоточити… Сьогодні, 11 травня 2020 року, російські мерзотники підняли над давнім Карасубазаром, який вони називають Білогірськ, портрет тирана Сталіна», — прокоментував подію Рефат Чубаров.

Голова Меджлісу нагадав, що «76 років тому, 11 травня 1944 року, в Кремлі було підписано Постанову ДКО № 5859-сс „Про кримських татар“, згідно з якою 18 травня розпочалася насильницька депортація кримськотатарського народу з власної Батьківщини — Криму».

Він нагадав, що в ході чекістської операції у віддалені райони Узбекистану, Казахстану та Російської Федерації було депортовано близько 200 тисяч кримських татар, більшість із яких складали жінки, діти й люди похилого віку. За різними оцінками, лише в перші роки вигнання внаслідок голоду, масових захворювань, знущань і каторжних робіт в місцях спецпоселень померло більше 46% кримських татар.

«І не треба нікому ховати голову в пісок — Москва сьогодні відкрито пригрозила кримськотатарському народу — „не підкорятиметеся, можемо повторити“», — зазначив Чубаров.

Схожі новини