Передплата 2024 «Добра кухня»

В Україні через карантин може зникнути більшість неолігархічних ЗМІ

Українські ЗМІ на карантині різко втрачають доходи та накопичують борги, - дослідження НСЖУ

Результати дослідження виклав на своїй сторінці у Facebook голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

На майже повну втрату рекламодавців нарікає абсолютна більшість керівників українських медіа, опитаних НСЖУ, — йдеться у звіті про результати дослідження. — 82% редакторів, переважна частина яких очолює приватні регіональні газети, онлайн-видання та ТРК, скаржаться на втрату рекламодавців через запровадження карантинних заходів та економічну кризу, викликану епідемією коронавірусу.

Редакції згортають реалізацію нових проектів (52%) та скорочують обсяги медіавиробництва (44%). При цьому 9% ЗМІ призупинили свою діяльність на час карантину. У редакціях масово впроваджують заходи зі скорочення витрат на персонал — відбувається зменшення заробітних плат (20% ЗМІ), співробітники відправляються у безоплатні відпустки (15%) або починається скорочення працівників (6%).

Про виникнення заборгованості у березні за оренду або комунальні платежі інформує п’ята частина ЗМІ (21%).

— Якщо влада не підтримає медіа, що страждають через кризу, більшість неолігархічних ЗМІ припинять існування вже в травні, — зазначає головний редактор «Волинської газети» Володимир Данилюк.

Про критичну ситуацію з інформуванням населення прифронтових територій говорять керівники ЗМІ Донбасу.

— Ми працюємо на лінії розмежування, від 2014 року не оговталися від кризи, а тепер опинилися на межі банкрутства, — наголошує редатор газети «Время» Станично-Луганського району Олена Пономарьова. — Якщо умови стануть жорсткішими, мусимо припинити роботу і згодом не повернемо ні колектив, ні читача.

Абсолютна більшість українських ЗМІ, пристосовуючись до умов карантину, змінила свої редакційні реалії: лише 6% колективів продовжують працювати у своїх офісах. У 71% ЗМІ співробітники працюють і дистанційно, і в редакціх, 23% медіа повністю перейшли на дистанційну роботу.

Пріоритетом для керівників ЗМІ є безпека своїх співробітників, яких забезпечують засобами захисту — масками, рукавичками та антисептиками. Редакції обмежили доступ відвідувачів до приміщень, скасовують відрядження журналістів або відвідини ними масових заходів.

У Національній спілці журналістів України висловлюють солідарність із колегами, які продовжують роботу за надзвичайних обставин оголошеного карантину, та наголошують на необхідності впровадження владою дієвих заходів з підтримки українських ЗМІ.

— Кидаючи сили на подолання епідемії коронавірусу, урядовці повинні тверезо прогнозувати наслідки кризи для інформаційної безпеки країни, — зазначає голова НСЖУ Сергій Томіленко. — За прикладом країн Європи варто впроваджувати програми підтримки ЗМІ як джерел достовірних суспільно важливих новин. Варто вести діалог з напрацювання дієвих і реалістичних механізмів підтримки локальних медіа. Зрештою, українські політики, за прикладом британської влади, мають визнати журналістів «ключовими працівниками» у час боротьби із епідемією.

Довідка. Анкетування керівників ЗМІ проводилося НСЖУ у період з 27 березня по 6 квітня 2020 року. Участь в опитуванні взяли редактори 66 медіа, переважно регіональних. Із них 80% представляють друковані ЗМІ, 15% - ТРК і 5% - онлайн-медіа.

Схожі новини