Передплата 2024 «Добрий господар»

Працюють лише магазини продуктів, аптеки, пошта…

У Львові введено режим підвищеної готовності до надзвичайних ситуацій

Рішенням міської комісії з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення у Львові на час карантину призупинили роботу закладів громадського харчування (дозволено лише онлайн-доставку продуктів — за окремим протоколом), торгово-розважальних центрів, установ сфери послуг та торгівлі. Працюють лише продуктові магазини, супермаркети, аптеки, спеціалізовані магазини дитячого харчування, зоомагазини, магазини побутової хімії. В усіх цих закладах одночасно може перебувати обмежена кількість людей. Саме засідання міської комісії з питань ТЕБ та НС і прес-конференція відбувалися не у приміщенні Ратуші, а у її внутрішньому дворику, просто неба.

Зокрема, у Львові на час карантину закрито заклади побутового обслуговування та сфери послуг (за винятком он-лайн послуг) — салони краси, перукарні, масажні салони, спа-послуги, речові ринки, магазини та торгові центри промислових товарів. Заборонено планову стоматологічну допомогу у всіх стоматологічних закладах усіх форм власності — надають лише невідкладну медичну допомогу.

Лише в он-лайн режимі діють ЦНАПи, відділи соцзахисту, Центри турінформації, кол-центри в «Львівенергозбут», «Львівобленерго» (документи приймають виключно дистанційно — поштою або через електронні сервіси на офіційних сайтах).

За окремим протоколом діють продуктові магазини, супермаркети, аптеки, банки, пошта, АЗС, СТО, автостанції, торгові заклади ритуальних послуг, ветлікарні.

Роботодавцям рекомендовано організувати дистанційну роботу для працівників старших 55 років. Судам Львова рекомендовано обмежити участь сторін у судових засіданнях. Департамент «Адміністрація міського голови» звернувся до керівництва церков та релігійних організацій з проханням організувати богослужіння в режимі он-лайн. За словами міського голови Львова Андрія Садового, зараз в усіх храмах встановили станції гігієни рук, організовано онлайн-трансляцію служб. Від понеділка, 16 березня, у львівських кафедральних храмах о 18:00 лунає синхронний дзвін — як заклик до спільної молитви за подолання пандемії коронавірусу. Битимуть у дзвони протягом тижня.

Львів’янам рекомендують утриматись від поїздок у громадському транспорті. «Якщо і користуватися, то бажано, щоб були тільки сидячі місця, — сказав мер. — Рішення щодо повної заборони громадського транспорту в Україні ще ніхто не вводив. Ми тільки заборонили курсувати автобусам, які приїжджають до Львова з інших населених пунктів. Станції будуть закриті. Подібне рішення прийняли на рівні області — заборонити сполучення між містами області».

Також під час позачергового засідання обласної комісії ТЕБ та НС під головуванням голови Львівської ОДА Максима Козицького рекомендували обмежити збори людей у групах до десяти осіб, аналогічні до львівських міських рекомендації щодо призупинення роботи закладів громадського харчування тощо.

За роботу під час карантину медики й комунальники отримають значно вищу оплату. Львівські театри і музеї на час карантину пропонують безкоштовні онлайн-вистави та екскурсії. Це, зокрема, Органний зал, Опера, Театр Марії Заньковецької, Музей етнографії, Дім Франка.

Схожі новини