Передплата 2024 ВЗ

У центрі Львова побудують “другий хмарочос”

Виконком ЛМР видав нові містобудівні умови та обмеження, якими збільшив висотність майбутнього готелю до 25 метрів

На площі Міцкевича, 9, поруч із сумнозвісним «Укрсоцбанком», який називають найпотворнішою спорудою у Львові, розпочинаються підготовчі роботи для будівництво готелю з адміністративно-торговими приміщеннями та підземним паркінгом. Досі ця ділянка, загороджена парканом через різні судові тяганини, пустувала близько 15 років.

Замовник будівництва — ТзОВ «Центр розвитку нерухомості». Згідно із даними платформи Youcontrol, кінцевим бенефіціарним власником цієї компанії є відомий бізнесмен Віталій Антонов, який також є власником концерну «Галнафтогаз», до складу якого входить мережа АЗС «ОККО».

Ще 7 лютого виконком Львівської міськради видав ТзОВ «Центр розвитку нерухомості» нові містобудівні умови та обмеження на будівництво цього готелю у самому центрі Львова. Однак тепер висоту забудови збільшили майже на три метри — до 25 метрів. Згідно із попередньою візуалізацією проекту, тут буде 7 чи 8 поверхів. Загальний вигляд будівлі — не такий потворний, як в «Укрсоцбанку», але й далекий від історизму, який пасував би цій площі. Хоча невідомо, як зміниться цей проєкт у процесі будівництва. Перші містобудівні умови на цей об’єкт виконком видав ще у 2018 році й тоді висота майбутнього готелю була на рівні 22,4 м.

Таким чином матимемо «другий львівський хмарочос» на площі Міцкевича — оскільки поруч розташований історичний будинок, який називають «першим львівським хмарочосом». Це Будинок Шпрехера (площа Міцкевича, 8), пам’ятка архітектури місцевого значення. У 1921 році, коли завершилося його будівництво, будівля здавалася гігантською. Її висота — 34 метри (з дахом). Це шість поверхів плюс високий мансардний дах. Таким чином обидва хмарочоси будуть майже однакової висоти. Це за умови, якщо «другий хмарочос» у процесі будівництва не «виросте» вдвічі…

«Перший хмарочос» збудував один із найбагатших львів’ян того часу, єврейський купець Йона Шпрехер. «Другий хмарочос» збудує найбагатший львів’янин наших часів Віталій Антонов. Згідно із рейтингом найбагатших людей України журналу «Фокус» за 2019 рік, Антонов на 18-му місці зі статками 520 млн. доларів.

Керівництво міста налаштоване зробити так, щоб два «хмарочоси» між собою не «посварилися». Міський голова Львова Андрій Садовий повідомив, що забудовник проведе міжнародний архітектурний конкурс, на якому обере найкращий проєкт майбутнього готелю. «Потрібно, аби у новому проєкті були враховані усі зауваження і там дійсно з’явилась будівля, яка буде пам’яткою архітектури ХХІ століття. Тому що все-таки територія знаходиться в ареалі ЮНЕСКО і дуже важливо бути в синергії», — зауважив мер.

Ділянка між Будинком Шпрехера (ліворуч) та “Укрсоцбанком” стоїть пусткою вже близько 15 років / Фото: ЛМР
Ділянка між Будинком Шпрехера (ліворуч) та “Укрсоцбанком” стоїть пусткою вже близько 15 років / Фото: ЛМР

Схожі новини