Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ескалація у Сирії: НАТО підтримало Туреччину

  • 28.02.2020, 18:58
  • 601

На екстреному засіданні Північноатлантичної Ради в Брюсселі щодо загострення конфлікту у Сирії союзники висловили солідарність із Туреччиною.

Про це йдеться в офіційній заяві, оприлюдненій на сайті НАТО, передає Громадське.

«Посли всіх 29 країн зустрілися у форматі Північноатлантичної Ради … Союзники висловили глибокі співчуття у зв’язку із загибеллю турецьких військовослужбовців поблизу Ідлібу», — йдеться в повідомленні.

Союзники також засудили авіаційні удари сирійського режиму та Росії, яка його підтримує, по провінції Ідліб, і закликали їх зупинити наступ, поважати міжнародне право та повернутися до зусиль ООН з пошуку мирного вирішення конфлікту.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг також наголосив на готовності Альянсу підтримувати Туреччину низкою заходів, включаючи посилення системи протиповітряної оборони.

Раніше Туреччина скликала екстрене засідання НАТО через авіаудар військ Башара Асада по турецьких військовослужбовцях у сирійському в Ідлібі.

Нагадаємо, сирійські урядові війська режиму Башара Асада здійснили авіаудар по північно-західній провінції Ідліб — там базуються турецькі сили, які підтримують частину опозиційних до Асада сил.

Внаслідок авіаудару загинуло 33 турецьких військовослужбовців, ще 36 постраждали.

Міністерство закордонних справ України висловило глибоке занепокоєння суттєвою ескалацією ситуації в сирійській провінції Ідлібі.

Урядові сирійські війська підтримує Росія, тоді як Туреччина перебуває на боці частини опозиційних до Дамаска сил, які базуються переважно на північному заході країни, біля сирійсько-турецького кордону.

Зазначимо, що 5 березня Ердоган має зустрітися з президентом Росії Володимиром Путіним, канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель та президентом Франції Еммануелем Макроном для обговорення ситуації в Сирії.

На останніх переговорах глав МЗС Росії та Туреччини країни не змогли домовитися у питанні Сирії.

Схожі новини