Передплата 2024 «Добрий господар»

Люди могли заразитися смертоносним коронавірусом з Китаю від змій, — дослідження

  • 23.01.2020, 14:58
  • 855

Китайські вчені з’ясували, що новий коронавірус з Китаю може бути гібридом вірусів кажанів та змій, який мутував в організмі плазунів.

Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі Journal of Medical Virology, передає Громадське.

Спеціалісти порівняли геном нового коронавірусу та геноми понад 200 інших вірусів. Вони з’ясували, що 2019-nCoV — це гібрид двох коронавірусів, один з яких раніше знаходили в організмі кажанів. Другий вірус вчені раніше не знаходили, однак сам гібрид, скоріш за все, з’явився близько 2 років тому в організмі змій.

Дослідники припускають, що вони заразилися від кажанів, в їхньому організмі два віруси мутували, внаслідок чого з’явився новий, яким згодом заразилися люди.

Носіями нового коронавірусу є два види плазунів — китайська кобра (Naja atra) і багатосмугий крайт (Bungarus multicinctus). На думку спеціалістів, люди могли заразитися вірусом на зараз закритому гуртовому ринку Хуанань в Китаї, на якому продавали зокрема змій і кажанів.

Нагадаємо, спалах пневмонії, викликаної досі невідомим збудником, зафіксували в китайському місті Ухань (провінція Хубей) у грудні 2019 року.

Його також виявили в однієї жінки в Таїланді, яка прилетіла туди з Уханя, у мешканця Японії, який навідувався до Уханя, та в китаянки, яка приїхала до Південної Кореї.

20 січня Національна комісія з охорони здоров’я Китаю вперше офіційно підтвердила, що інфекція може передаватися від людини до людини.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) розглядає можливість оголосити міжнародну надзвичайну ситуацію в галузі охорони здоров’я щодо вірусу — як це було зроблено зі свинячим грипом та вірусом Еболи.
За останніми даними, кількість жертв від нового коронавірусу у Китаї зросла до 17, а кількість підтверджених випадків зараження перевищила 400.

У деяких країнах ввели перевірки в аеропортах для пасажирів, що відвідували місто Ухань, де й почався спалах вірусу. В аеропортах Україні не посилюватимуть перевірки у зв’язку зі спалахом коронавірусу в Китаї, доки не буде відповідного розпорядження Міністерства охорони здоров’я.

Влада міста Ухань оголосила, що рух громадського транспорту в місті тимчасово призупиняється, а жителів попросили не виїжджати за межі населеного пункту.

Наразі нова інфекція проявляється як пневмонія або інші респіраторні захворювання. За даними всесвітньої організації охорони здоров’я, вірус, скоріш за все, поширився від тварин до людей, але здатний також передаватися від людини до людини. Його симптомами є підвищена температура, кашель та ускладнене дихання.

Схожі новини