Передплата 2024 ВЗ

Іранські військові переплутали український цивільний літак з "ворожим" американським об'єктом,- The Guardian

  • 11.01.2020, 08:34
  • 462

Військові Ірану нібито переплутали літак МАУ, який вилетів з аеропорту Тегерана з "ворожим" об'єктом США та збили його ракетою.

Про це йдеться в матеріалі The Guardian, передає ТСН.

Згідно з інформацією журналістів видання, о 6:15 ранку в районі аеропорту Тегерану американська система раннього виявлення пусків балістичних ракет зафіксувала характерні особливості знову запущених ракет. Після чого американські супутники зафіксували інфрачервоний спалах — вибух.

«Схоже, що іранський гарнізон, що знаходиться на захід від аеропорту, прийняв літак за ворожий американський об’єкт», — пишуть автори.

У США стверджують, що Іран випустив дві ракети російського виробництва. Мова швидше за все йде про «Тор-М1», які Тегеран купив у Москви 2005 року. Дальність ураження 12 кілометрів.

Нагадаємо, раніше в уряді Ірану назвали брехнею інформацію про те, що український літак 8 січня могли збити іранською ракетою. Про це 9 січня спершу повідомили американські ЗМІ з посиланнями на джерела, а згодом оголосив прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо та низка інших світових лідерів.

Літак Boeing-737 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» розбився уночі 8 січня невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту Імам Хомейні, що на околицях Тегерана.

На борту перебували 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, усі вони загинули. Серед жертв авіакатастрофи — 11 українців.
Серед загиблих також було 82 громадяни Ірану, 63 — Канади, 10 — Швеції, 4 — Афганістану, а також по 3 громадяни Німеччини та Великої Британії.

9 січня прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що дані канадської розвідки та розвідки союзників вказують на те, що український літак збила іранська ракета.

10 грудня президент України Володимир Зеленський зазначив, що він не виключає версію збиття літака ракетою, однак додав, що на сьогодні вона є непідтвердженою.

Схожі новини