Передплатити Підтримати

В уряді порахували “індекс вареника”

Поки іноземні економісти рахують індекс «Біг Мака», за якими порівнюють реальні курси національних валют у різних країнах, українські вивчають купівельну спроможність за «індексом вареника».

Згідно з даними Інфляційного барометру від Мінекономрозвитку, індекс вареника за минулий рік зріс з 38,6 гривень на початку року до 39,72 наприкінці. Натомість наприкінці травня, щоб наліпити вареників треба було витратити понад 45 гривень.

Аби розрахувати індекс вареника, беруть базовий рецепт: картопля — 600 гр., борошно пшеничне вищого ґатунку — 600 гр., яйця І-ІІ категорії — 3 шт., масло вершкове жир. 72−73% - 60 гр., сало — 50 гр., сметана жир. 15% - 60 гр. Утім, індекс борщу, мабуть був би показовішим, адже туди можна додати більшу кількість продуктів. Насамперед овочів, які останні кілька років демонструють справжні цінові гойдалки.

Хоча торік цінові рекорди била картопля, під кінець року ціни на неї стабілізувались на середньому рівні 13,73 гривні за кілограм, що на 3,31 грн, або майже на третину більше, ніж на початку року. До цін на гречку особливої уваги не було, утім саме вона стала лідером з подорожчання соціально важливих продуктів. За рік гречана крупа подорожчала на 49,51% - до 31,89 грн за кг. На другому місці — пшеничний хліб. Кілограм простого білого хліба подорожчав на 38,28% - до 37,39 грн за кілограм. Натомість ціни на буряк, моркву та цибулю знизились більш як на половину. Так, кілограм буряка на кінець року коштував в середньому 5,47 грн за кг (на 8,43 грн менше), морква 4,21 (на 7,92 грн менше), цибуля 8,38 (на 10,11 грн менше). На п’ять гривень подешевшала яловичина — до 141,45 грн за кілограм. Натомість ціни на свинину впродовж року залишались стабільними — 104−105 грн за кг.