Передплата 2024 ВЗ

Гірники працювали не у забої, а... на дачі

Керівники ДП «Львіввугілля» організували масштабні махінації з виплатами зарплати шахтарям

Міф про «бідних-нещасних» шахтарів, яким вічно боргують зарплату, здається, почав розвіюватися. Виявляється, керівництво ДП «Львіввугілля» не тільки може платити шахтарям, а й платило їм за… будівельні роботи на своєму приватному житлі.

Як повідомила прокурорка Львівської області Ірина Діденко, завдяки спільній роботі Служби безпеки України, обласних прокуратури та поліції задокументовано: працю шахтарів їхнє керівництво використовувало для будівництва власного житла і не тільки. Встановлено, що окремі начальники підрозділів з відома керівників підприємства табелювали шахтарів, як таких, що видобувають вугілля під землею. Їм нараховували зарплату (15−23 тис. грн на місяць). Насправді ж понад сорок працівників довший час в жодні шахти не спускались. Натомість, за кошти ДП «Львіввугілля» будували будинок дружині керівника, виготовляли на продаж тротуарну плитку, перебували за кордоном, займались підприємницькою діяльністю.

Згідно із даними прокуратури, один із керівників шахти залучав п’ятеро шахтарів до зведення будинку своєї дружини; дехто з працівників займався бізнесом на роботі; було понад 50 корпоративних виїздів за кордон за рік на побічні роботи; 59 працівників тривало не працювали, а зарплату отримували.

Проведено обшуки в шести підрозділах ДП «Львіввугілля», вилучено бухгалтерську документацію з табелюванням робочого часу — для встановлення суми всіх збитків. На черзі — підозри у систематичній розтраті майна. Розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Санкція статті — 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як повідомили у прес-службі Служби безпеки України, СБУ викрила керівництво Державного підприємства «Львіввугілля» на організації масштабних махінацій із виплатами зарплати шахтарям. Через неправомірні дії посадовців ДП «Львіввугілля» втрачало щомісяця понад мільйон гривень.

Встановлено, що посадові особи «Львіввугілля» разом із керівниками шести відокремлених підрозділів (шахт. — Авт.) налагодили протиправну схему з неправомірного нарахування зарплати гірникам. Чиновники системно не відображали в табелях обліку робочого часу та бухгалтерській документації відсутність працівників на робочих місцях. На території однієї із шахт також виявили підпільний цех з виготовлення бетонних виробів і тротуарної плитки, який був незаконно підключений до електромережі.

Тривають слідчі дії. Встановлюється причетність інших посадовців галузі до незаконних схем.

Схожі новини