Передплата 2024 «Добрий господар»

У Росії вважають «незаконною» вимогу Нідерландів про видачу підозрюваного у катастрофі МН17 Цемаха

  • 13.12.2019, 09:58
  • 471

У Росії вважають, що вимога прокуратури Нідерландів про видачу Володимира Цемаха — підозрюваного у справі про збиття малайзійського Boeing на Донбасі — суперечить міжнародним нормам.

Про це заявила речниця Міністерства закордонних ЗС Р Ф Марія Захарова, передає Громадське.

Захарова повідомила, що Генпрокуратура Росії вела листування з прокуратурою Нідерландів й надіслала офіційну відповідь.

«Якщо підсумувати її, то загальний висновок такий: претензії голландської сторони не обґрунтовані, вона сама не виконала цілий ряд вимог Європейської конвенції про видачу, серед яких є і технічні, і по суті», — заявила речниця.

Вона стверджує, що Цемах не був оголошений прокуратурою Нідерландів у розшук і не був внесений у базу Інтерполу як особа, яку розшукують.

«Якби російська влада повірила запитам прокурора з Нідерландів, то порушили б тим самим статтю 5 Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод. Вона стосується права на свободу й особисту недоторканність», — стверджує дипломатка.

Раніше адвокат Цемаха, заявляв, що той готовий дати свідчення Нідерландам, але лише в Росії.

Нагадаємо, Українські спецслужби затримали Володимира Цемаха в місті Сніжне в кінці червня 2019 року. Bellingcat очікували, що арешт матиме істотний вплив на розслідування об'єднаної слідчої групи JIT щодо катастрофи МН17, бо саме Цемах, ніби-то, допоміг приховати ракетну установку «Бук» і частину її екіпажу 17 липня 2014 року — про це він заявляв він у 2015.

7 вересня відбувся великий обмін полонених. З російського полону повернулися 35 українців, а Україна передала російській стороні осіб, звинувачених у співпраці з бойовиками на Донбасі або з російськими спецслужбами. Серед них був і Володимир Цемах, колишній командир ППО бойовиків.

Після обміну президент України Володимир Зеленський заявив, що Володимира Цемаха перед відправкою до Росії допитали голландські слідчі.

Схожі новини