Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Новий контракт щодо газу між Україною і РФ можуть підписати до кінця року, — Зеленський

  • 13.12.2019, 08:58
  • 497

Президент Володимир Зеленський розповів, що новий контракт щодо газу між Україною і Росією може бути підписаний до кінця 2019 року. Україна наполягає на контракті терміном у 10 років.

Про це Зеленський сказав в етері «Право на владу» на «1+1», передає Громадське.

«Ми про це говорили і під час „нормандської четвірки“, і тет-а-тет з Путіним. Я бачу, що всі зараз налаштовані на те, щоб підписати договір. Тобто головне питання зараз у терміні цього контракту», — сказав Зеленський.

За його словами, Росія запропонувала контракт терміном в один рік, а Україна — на 10 років.

«Я думаю, що ми зійдемося на нормальному (терміні контракту — ред.). Дуже хочеться… Я думаю, ми підпишемо, нам потрібні ці гроші… У Росії є газ. Європі потрібен газ. У нас є труба», — уточнив Зеленський.

Президент назвав це «суто економічним питанням».

Нагадаємо, на «нормандській зустрічі» у Парижі Україна та Росія не домовилися про новий договір про транзит газу, але переговори продовжаться.

За його словами, на зустрічі «домовились домовлятися», чи став ближчим договір про транзит, він сказати не може.

Нагадаємо, міністр енергетики України Олексій Оржель зазначив, що Україна та Росія невдовзі можуть розпочати обговорювати деталі нової угоди про транзит газу, зокрема її термін, обсяги транзиту та тарифи на транзит.

Водночас українська сторона зазначила, що відновлення прямого постачання напряму залежить від погашення Газпромом своєї заборгованості за рішеннями Стокгольмського арбітражу на 3 мільярди доларів.

Новий раунд переговорів мав відбутися 5 грудня, однак цієї зустрічі не сталося. 13 грудня спливає останній термін, коли Україна та Росія можуть укласти довгостроковий контракт на транзит газу до Європи через українську ГТС, який діятиме з 1 січня 2020 року.

Зазначимо, що наразі між Україною та Росією тривають переговори про укладання нового договору на транзит газу через те, що чинний 10-річний договір, спливає 31 грудня 2019 року. Щороку транзит російського газу до Європи приносить Україні 3 мільярди доларів доходів — це більше, ніж витрати держави на імпорт газу.

Схожі новини