Передплата 2024 ВЗ

Від цього землетрусу навіть ніхто не прокинувся

Інтенсивність коливань струсу на Львівщині була нижчою межі чутливості людей - від 0 до 2 балів

На Львівщині стався землетрус! Але маленький. Як повідомили в департаменті з питань цивільного захисту Львівської ОДА, 4 грудня о 01 год. 15 хв. черговий сейсмостанції «Львів» зафіксував землетрус у районі села Станіславчик у Бродівському районі, між містами Радехів і Броди. Поштовхи спостерігалися 3 грудня о 23 годині 25 хвилин за київським часом. За шкалою інтенсивності «MSK"-64 землетрус був невідчутний — від 0 до 2 балів. Інтенсивність коливань була нижчою межі чутливості людей. Такі струси землі виявляють і реєструють тільки сейсмографи.

Як розповів журналісту «ВЗ» науковий співробітник відділу сейсмічності сейсмологічної станції «Львів» Роман Пронишин, останній раз на Бродівщині землетрус був 17 серпня 1875 року, тобто 144 роки тому. Це було у Великих Мостах, недалеко від Бродів. Тоді в епіцентрі було 6 балів, землетрус відчувався і у Львові — 4 бали за 12-бальною шкалою.

Науковець стверджує, що нинішній землетрус на Бродівщині не є «відголоском» нещодавнього потужного землетрусу в Албанії. «Ні, бо він дуже мілкий, неглибокий, — каже Роман Пронишин. — Магнітуда „двієчка“ десь, глибиною близько 5 кілометрів. Люди не повинні були його відчувати. Хіба в самому епіцентрі хтось міг зауважити, якщо не спав. Чому зараз стався землетрус? Всюди є розломи в земній корі, напруження накопичується і час від часу стаються землетруси. Тут нічого дивного немає».

Роман Пронишин пригадав, які в останні роки відчувалися землетруси у Львові: «У післявоєнний період було три землетруси, які відчувалися у Львові: 1977, 1986, 1990 роки. Найсильніший був у 1977-му. Це був „відголосок“ трусу з Румунії, він був глибокий, там була глибина 110 кілометрів, він відчувався і в Москві, і в Санкт-Петербурзі, і у Львові. А загалом по Україні було багато землетрусів — у 1802-му — відчувався по всій Україні. У 1940-му був дуже сильний. У 2002 році землетрус у 6 балів стався у селі Микулинцях, на Тернопільщині. Його там ніколи не було, а тут раптом — 6 балів. Люди були налякані, бо були повторні поштовхи. Люди спали одягнені, деякі будинки потріскали, школа була знищена. Це була велика несподіванка. Бо останній землетрус на Тернопільщині був у 1903 році у Заліщиках. І практично через 100 років він повторився. Але спрогнозувати це природне явище неможливо. Ніде в світі не роблять таких прогнозів. Землетрус може бути в будь-якій точці».

Схожі новини