Передплата 2024 «Добрий господар»

"Є питання, які потрібно вирішити до Нового року". У Кремлі озвучили теми зустрічі із Зеленським із Путіним

  • 02.12.2019, 13:13
  • 851

Президенти РФ і України Володимир Путін і Володимир Зеленський під час особистої зустрічі в рамках саміту "нормандської четвірки" в Парижі 9 грудня, окрім теми Донбасу обговорять "газове питання".

Про це 2 грудня пише «Інтерфакс», з посиланням на слова речника президента Р Ф Дмитра Пєскова на російському телебаченні.

«Так, інакше Путін і Зеленський поспілкуються. У разі Путіна і Зеленського це набагато важливіше, ніж антураж зустрічі. Якою буде антураж, який буде формат — напевно про це будуть досягнуті домовленості вже ближче до самої зустрічі», — сказав прессекретар президента РФ.

Пєсков зазначив, що в проведенні таких контактів зацікавлені обидві сторони, адже є важливі питання для обговорення.

«Є питання, які потребують вирішення до Нового року, до 1 січня, а саме — газові справи. Є про що поговорити», — додав прессекретар президента РФ.

Пєсков також зазначив, що раніше глави держав спілкувалися «вельми і вельми непогано» через телефон, проте «особисте спілкування відрізняється від телефонної розмови».

У Кремлі також розраховують, що саміт в «нормандському форматі» в Парижі допоможе у врегулюванні конфлікту на Донбасі.

«Можна припустити, що це буде зустріч не заради того, щоб все завести в глухий кут, а щоб дійсно спробувати знайти якісь розв'язки», — сказав прессекретар президента РФ.

Глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що російська сторона під час зустрічі президентів РФ і України «на полях» саміту в Парижі хоче зрозуміти, яким український лідер бачить рух до виконання «мінських домовленостей».

«Вона не буде формальною, тому що це станеться» на полях «іншого заходу, але контакт буде, безумовно, корисний, тому що ми дуже хочемо зрозуміти, як все-таки після всіх неоднозначних, суперечливих заяв з офісу Зеленського, сам український лідер бачить рух до виконання «мінських домовленостей», — сказав Лавров.

Відповідаючи на запитання про те, наскільки повноформатною буде зустріч лідерів РФ і України, міністр сказав: «Із цього приводу гадати безглуздо».

При цьому Москва готова відновити повноформатні двосторонні відносини з Києвом у тому випадку, якщо зацікавленість в цьому буде позначена з української сторони.

«Тут все залежить не від нас. Не ми скорочували двосторонні відносини, переривали транспортне сполучення», — сказав Лавров, відповідаючи на питання про те, чи піде мова про двосторонні відносини РФ і України в ході планованого контакту лідерів двох країн.

«Якщо українська сторона, як зараз багато експертів в Києві говорять, зацікавлена ​​в їх відновленні, — думаю, що за нами» не заіржавіє «, — сказав російський міністр.

У переговорах з врегулювання в Донбасі в «нормандському форматі» беруть участь Німеччина, Франція, Україна та Росія.

Зустріч у «нормандському форматі» має відбутися 9 грудня — цю дату підтвердили всі сторони.

Схожі новини