Передплата 2024 «Добра кухня»

Польському митцю Адаму Мияку присвоїли почесний титул Doctor Honoris Causa ЛНАМ

В Академії мистецтв «поповнення»

Львівська національна академія мистецтв 28 листопада прийняла у свої лави професора з Польщі Адама Мияка. Ректору Академії мистецтв у Варшаві Адаму Мияку надали почесний титул Doctor Honoris Causa Львівської національної академії мистецтв. Цій події було присвячено урочисте засідання вченої ради Академії мистецтв.

Польському митцю Адаму Мияку (зліва) почесний титул Doctor Honoris Causa вручив ректор Львівської національної академії мистецтв Володимир Одрехівський (справа). Фото авторки
Польському митцю Адаму Мияку (зліва) почесний титул Doctor Honoris Causa вручив ректор Львівської національної академії мистецтв Володимир Одрехівський (справа). Фото авторки

Адам Мияк — один із найбільш оригінальних сучасних польських ху­дожників і педагогів, ректор Варшавської академії мис­тецтв, скульптор з яскраво вираженим естетичним сві­тоглядом. Ім’я Адама Мияка є широко відомим не лише в польських професійних колах, а й у багатьох країнах Європи. За словами ректора Націо­нальної академії мистецтв Володимира Одрехівського, у концепції пластики Адама Мияка можна вбачати певну ге­нетичну спорідненість з мисте­цтвом польських модерністів. Шість разів пана Мияка обира­ли на посаду ректора Варшав­ської академії мистецтв.

Під час урочистого засі­дання вченої ради Академії професора з Варшави просто на сцені одягнули у мантію і вручили важливий документ про присвоєння нового титу­лу.

Адам Мияк мав понад 100 індивідуальних виставок у Польщі та поза її межами. Його твори є у збірках польських та зарубіжних музеїв, а також у приватних колекціях. Вистав­ляв митець свої роботи і у на­шому місті. У березні 2017 року у Львові, в Музеї Іоанна Георгія Пінзеля Львівської національ­ної галереї мистецтв імені Бо­риса Возницького, відбулася виставка Пінзель / Мияк.

Почесний титул Doctor Honoris Causa Львівської націо­нальної академії мистецтв про­фесору Адаму Мияку присудили за видатні творчі досягнення у скульптурі, графіці та мистець­кій педагогіці, створення влас­ної художньої школи, здобутки, які мають вагоме значення для світової цивілізації, мистецтва, науки і художньої освіти, зрос­тання мистецького потенціалу та авторитету України і Польщі в сучасному культурно-мистець­кому процесі у світі, а також роз­витку Львівської національної академії мистецтв.