Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

До України не дійшло понад 35 мільйонів доларів військової допомоги США,— ЗМІ

  • 20.11.2019, 09:58
  • 527

Понад 35 мільйонів доларів з 400 мільйонів військової допомоги Україні, яку затримав президент США Дональд Трамп, не були передані Україні.

Про це повідомило видання Los Angeles Times, посилаючись на документи про витрати Пентагону, передає Громадське.

Допомогу схвалили ще минулої осені, але урешті 35,2 мільйона доларів — призначені для покупки Києвом озброєнь та оснащень зв’язку військових кораблів — залишаються у казначействі США.

«Не ясно, чому гроші не були передані, і члени Конгресу вимагають відповіді», — зазначає Los Angeles Times.

Суперечка почалася, коли Трамп відмовив у наданні допомоги, закликаючи нового президента України Володимира Зеленського провести розслідування проти Гантера Байдена, сина суперника Трампа на майбутніх виборах президента США Джо Байдена.

Розмова Трампа і Зеленського фактично стала початком скандалу про імовірний тиск з боку Трампа, що призвело до початку процедури імпічменту: на початку вересня 2019-го інформатор з Білого дому подав скаргу до Конгресу, у якій йшлося, що Трамп під час розмови з новообраним президентом України у липні 2019-го нібито вимагав розслідування у справі компанії Burisma, у раді директорів якої працював Байден-молодший.

У Конгресі США почали розслідування щодо можливих спроб Трампа та його адвоката Джуліані тиснути на українську владу.

24 вересня у Палаті представників США запустили процедуру імпічменту Трампу.

Трамп визнав, що під час бесіди із Зеленським згадував про Байдена, але запевняє, що не тиснув на президента України.

25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму липневої розмови Трампа і Зеленського. У ній Трамп просить Зеленського «зробити йому послугу» і «розібратися зі справою», на що Зеленський каже, що наступний генпрокурор буде «стовідсотково його людиною».

Схожі новини