Передплата 2024 ВЗ

Капличка замість пальми Мерцалова і “фуд-корт” замість кафешки

У реконструкцію двірця “закралися” корективи

Головну площу перед Львівським залізничним вокзалом реконструюють повним ходом. Як повідомив «ВЗ» заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Андрій Білий, прогнозоване завершення робіт на площі Двірцевій — жовтень 2020 року.

За словами чиновника, реконструкція площі йде за графіком. Уже замінили водогони, прибрали всі «повітряні» дроти, проклали нову телефонну мережу та облаштували платформи для висадки і посадки пасажирів трамваїв і автобусів. Розпочато монтаж трамвайної контактної мережі. Підготовка до бетонування фонтана теж на фініші (згідно з проектом, зліва від центрального входу у двірець буде «сухий фонтан»). Замовник робіт — ЛКП «Львівавтодор», виконавець, відповідно до тендеру, — ТзОВ «Онур Констракшн Інтернешнл». Вартість робіт — 165,5 млн грн.

Перед входом до головного залізничного вокзалу встановлено стенди із картинкою-візуалізацією, що розповідає, якою гарною має бути оновлена площа. На одному зі стендів хтось написав великими літерами: «Буде файно, а чи буде добре?». І справді, уже зараз видно, що на площі з’явилися об’єкти, не відображені у проекті.

Зникла бронзова копія пальми Мерцалова, яка була встановлена зліва від головного входу до вокзалу. На її місці будують капличку. Триметрову скульптуру пальми у 2003 році Львову подарував Донецьк — як символ дружби між двома містами. Унікальність пам’ятки у тому, що вона викувана з однієї залізничної рейки за допомогою молота і зубила. Скульптура відзначена Гран-прі Міжнародної промислової виставки 1900 року у Парижі. Тепер цю триметрову скульптуру, як розповів начальник вокзалу станції «Львів» Ігор Соловій, демонтували, її планують встановити на території пасажирського вагонного депо на Левандівці.
За словами директора вокзалу, ідея спорудити каплицю — бажання колективу, бо на території вокзалу не було місць, де можна помолитися. Натомість головний архітектор Львова Антон Коломєйцев зауважує: хоча капличка і розташована не на території міста, а на території залізниці, її встановлення все одно треба було погодити з мерією. Тому мерія звернеться до Інспекції Держархбудконтролю з проханням перевірити законність облаштування цього об’єкта.

На гарній картинці-візуалізації проекту реконструкції — дві плавні лінії, які з боків підходять до центрального входу. Права лінія — для трамвайних рейок, ліва — дорога для пасажирського транспорту. Однак ці красоти перекреслили брутальні реалії: на правій лінії «виріс» якийсь чотириповерховий об’єкт, який явно не вписується у довколишню архітектуру. Досі на цьому місці було невисоке двоповерхове кафе «Експрес». Як повідомив заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Андрій Білий, тепер тут буде

«фуд- корт», або ж ресторанний дворик, тобто зона харчування. Будує його власник колишнього диспетчерського пункту «Львівелектротрансу», який тут був раніше. У 2013 році Львівська міськрада продала приміщення у приватну власність, відтоді там працювало кафе «Експрес».

Поверховість «фуд-корту» погодили у містобудівних умовах 2018 року. Ця будівля не входить у межі реконструкції площі Двірцевої. Замовник будівництва «фуд-корту» — Олександр Веремеєнко, засновник компанії «Фієста Фантастика», яка належить екснардепу ВО «Свобода» Ігорю Кривецькому. Веремеєнко і Кривецький також є співвласниками нічного клубу Fashion Club у центрі Львова. Також Веремеєнко є засновником благодійного фонду «Розвиток громади».

Схожі новини