Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ексспівробітниця Радбезу США розповіла про зустрічі з посадовцями РФ щодо України

  • 13.11.2019, 09:14
  • 502

У своїх свідченнях у справі імпічменту Дональда Трампа колишня старша директорка з питань Європи та Євразії Ради нацбезпеки США Фіона Гіл розповіла про свої зустрічі з російськими посадовцями щодо президентських виборів в Україні.

За словами Фіони Гіл, таких зустрічей було дві. Перша відбулася між двома турами президентських виборів в Україні. Тоді ще американська сторона не знала, хто стане переможцем, повідомляє Громадське.

«І я сказала росіянам: можливо, ви оберете нову лінію поведінки в цьому питанні? Ви створюєте тривалу ворожнечу з країною, яка за інших умов була б для вас братньою», — згадує Гіл.

На другій зустрічі на саміті «Великої двадцятки» в японській Осаці, вже після обрання Зеленського, Гіл спілкувалася з російськими колегами з Ради нацбезпеки. Там вона закликала росіян відмовитися від ярлика «фашистського уряду» щодо української влади.

«(Зеленського — ред.) не можна описати як такого, хто є ворожим щодо України чи російськомовних. І вони (росіяни — ред.) не могли з цим сперечатися», — пригадує Гіл.

Тоді, за її словами, російська сторона намагалася скористатися слабкістю України, аби висунути їй додаткові умови для нормалізації ситуації: зокрема це максимальна автономія для Донецької та Луганської областей, за якої вони могли б впливати на зовнішню політику України — аж до блокування перспективи членства в НАТО та ЄС.

Нагадаємо, за словами Гіл, Росія також пропонувала США «обміняти» Україну на Венесуелу.

Фіона Гіл дала свої свідчення перед Конгресом у межах розслідування щодо імпічменту Дональда Трампа 14 жовтня. Стенограму її допиту виклали у відкритий доступ 8 листопада.

31 жовтня Палата представників США проголосувала за резолюцію, яка переводить розслідування імпічменту Трампа в публічну площину.

Схожі новини