Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Убивча їжа: дослідження харчування українців шокувало фахівців

  • 17.10.2019, 09:15
  • 1 938

Асоціація дієтологів, Міністерство охорони здоров'я та Міністерство аграрної політики разом із приватною компанією представили результати дослідження щодо раціону українців.

Понад тисяча респондентів з українських міст тиждень заповнювали щоденники харчування та фотографували, що саме їдять упродовж дня, йдеться в сюжеті ТСН.

«В основному тут кабачки, гарбуз, а картоплі от — три картоплини. Мабуть, буде на суп. Із картоплею ми не дуже дружимо останнім часом», — три роки тому з цього холодильника назавжди зникли ковбаси, сосиски, солодощі та газовані напої. Тепер Наталія звідти дістає лише здорову їжу: «У старшої дочки із шлунково-кишковим трактом деякі нюанси були, тому треба було це все налагоджувати, і спосіб значно кращий, ніж жменя таблеток — це корисна їжа».
У меншої, Даринки, навіть спеціальна тарілка, на неї жінка пропорційно розкладає необхідні складові раціону: рис, м’ясо та обов’язково овочі й зелень. Однак зізнається — довелося докласти чимало зусиль, щоб у родині змінити харчові звички: «Звичайно, сім’я не на все зразу погоджувалась, не все сприймала. Доводилося пояснювати, показувати власним прикладом».

Однак у більшості українці все ж корисного не доїдають, а от шкідливого — навпаки, переїдають. Такими є результати дослідження, яке проводила асоціація дієтологів: «Це перше дослідження, яке включало всі регіони, репрезентативна вибірка міського населення ще й із сучасною методологією — люди не просто згадували, що вони їли, а й фотографували на телефон протягом тижня». Виявилося, що українці споживають удвічі менше, ніж потрібно, овочів та втричі менше фруктів. І майже не їдять бобові, горіхи та молочні продукти — натомість віддають перевагу борошняним виробам, картоплі, насиченим жирам.

Від малої кількості в раціоні натуральних продуктів в організмі може бути дефіцит важливих мінералів та вітамінів: «Наше суспільство наскрізь має ваду харчування. І ми повинні посилювати всі компоненти впливу: на рівні родин, школи, громадських організацій, інакше ми будемо жити ще менше і ще гірше». За це, зі свого боку, планує взятися Міністерство охорони здоров’я: «У форматі робочих груп ми подивимось і оцінимо можливості. Сьогодні була й ініціатива громадськості, які, можливо, політики варто почати розробляти, щоби покращити ситуацію із здоровим харчуванням».

Схожі новини