Передплата 2024 ВЗ

У Кремлі відреагували на заяву Пристайка щодо зриву російською стороною зустрічі у "нормандському форматі"

  • 08.10.2019, 17:41
  • 449

Росія зацікавлена провести зустріч в “нормандському форматі” на вищому рівні, але саміт повинен бути добре підготовлений, щоб стати результативним.

Таку точку зору висловив журналістам прес-секретар президента Р Ф Дмитро Пєсков у відповідь на заяву міністра закордонних справ України Вадима Пристайко про те, що Росія шукає підстави, щоб не проводити зустріч лідерів країн «нормандської четвірки», повідомляє російське агентство ТАСС.

«Ні, це не так. Це не відповідає дійсності», — сказав Пєсков. «Як і всі країни-учасниці цього формату, Кремль зацікавлений у відродженні, в реанімації цього процесу, в проведенні нової зустрічі в верхах. Разом з тим точку зору Кремля поділяють багато країн: зустріч повинна бути підготовлена, щоб стати результативною», — підкреслив він .

При цьому Пєсков звернув увагу на те, що робота з підготовки саміту ведеться на рівні помічників президентів. «Природно, з усіх чотирьох сторін вкидаються різні ідеї з тим, щоб наповнити змістом цю зустріч і надати їй результативність. Це єдине, що я можу сказати», — уточнив він, зауваживши, що в силу складності проведеної підготовки не хотів би вдаватися в деталі .

Пєсков додав, що ідея про участь США в «нормандському форматі» не знаходить підтримки в Кремлі, проте Вашингтон міг би «використовувати свій вплив на Київ для виконання Україною мінських домовленостей».

«Точка зору про евентуальне підключення США до цього („нормандського“) формату не знаходить підтримки, — сказав він. — В той же час, безумовно, США можуть використовувати свій вплив в Києві для того, щоб сприяти якнайшвидшому виконанню Україною своїх зобов’язань по мінським домовленостям».

Представник Кремля нагадав, що основні зусилля по врегулюванню ситуації сконцентровані в «нормандському форматі» (Україна, Німеччина, Україна і Росія). «З загальної точки зору учасників цього формату, альтернативи йому зараз немає», — сказав він.

УНН

Схожі новини