Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Завтра у Львові відбудеться відкриття виставки, присвяченої 30-літтю виходу УГКЦ з підпілля

  • 21.09.2019, 14:26
  • 760

У неділю, 22 вересня о 12:00 відбудеться відкриття виставки «Історія нескореної Церкви», присвяченої 30-літтю виходу УГКЦ з підпілля у Музеї Митрополита Андрея Шептицького

Організатор виставки, директор Музею Митрополита Андрея Шептицького отець Севастьян (Дмитрух), який зібрав та зберіг унікальні пам’ятки історії УГКЦ у підпіллі. За допомогою світлин, документів та спогадів очевидців він із колективом Музею відтворює маловідомі сторінки історії Церкви від псевдособору 1946 р до офіційної легалізації у 1989 р.

У експозиції також буде представлено багато речей священників з підпілля, які вони використовували для богослужінь, зокрема ігуменів підпільної церкви, студитів Климентія Шептицького, Никанора Дейнеки, Юрія Макара та Севастьяна Дмитруха.

Цілий відділ присвячений «Татуневі підпільної церкви» Владиці Володимиру Стернюку — демонструються його архиєрейські речі — ризи, та унікальна фотолабораторія, де він у підпіллі розмножував релігійні книжки, образки, навчальну літературу для «підпільних семінарій», а також світлини.

Особистість Патріарха Йосипа Сліпого та його внесок у збереження церкви продемонстрований у фотовиставці та особистих речах. Особливий інтерес викликає його панагія, яку він носив щодня — її глядач зможе побачити лише на цій виставці.

У світлинах відтворюються сторінки з підпільного життя монахів та монахинь (цікавими є фотографії, які відображають святкування у підпіллі Великодня та як монахині водили гаївки та ін.)

Вперше експонується цілий ряд пам’яток сакрального мистецтва — живописних та скульптурних творів, врятованих о. Севастьяном (творів Ю. Буцманюка та багатьох невідомих майстрів 19−20 ст, твори яких нищились радянською владою.)

Хронологію нескореної церкви можна прослідкувати у таблицях.

Музей Митрополита Андрея Шептицького засновно Лвівською Архиєпархією УГКЦ та о. Севастьяном Дмитрухом.

Виставку відкриватимуть Архиєпископ Львівський Митрополит Ігор (Возняк) та отець Севастьян (Дмитрух) за участі духовенства.

Виставка відкриється за адресою: м. Львів, вул. Кривоноса, 1

Схожі новини