Передплата 2024 «Добра кухня»

Реформа прокуратури містить багато дискусійних норм, - нардеп

  • 19.09.2019, 15:58
  • 478

Ухвалена сьогодні реформа прокуратури містить норми, які є неоднозначними, адже вони не були врегульовані при доопрацюванні.

Про це в кулуарах Верховної Ради сказав голова підкомітету з питань діяльності органів правопорядку комітету з питань правоохоронної діяльності Сергій Алєксєєв, передає пресслужба партії «Європейська солідарність».

Так він прокоментував ухвалення законопроекту 1032 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури».

«Наша фракція не голосувала за цей документ, так як в ньому залишилось багато дискусійних норм, а закладені положення розбалансовують існуючі механізми стримування та противаг всередині прокуратури та концентрують всю повноту влади в руках Генерального прокурора», — сказав він.

Зокрема, за словами Сергія Алєксєєва, одна з найбільш дискусійних норм передбачає, що перезавантаження прокуратури регулюватиметься підзаконними актами і наказами Генерального прокурора. Водночас регулювання цих питань на рівні законів є гарантією їх прозорості.

«Це питання і спеціалізованих прокурорів, і кількості заступників, і кількісного складу прокурорів, і допуску до професії, і кваліфікаційного оцінювання, й оцінювання доброчесності повинні вирішуватись лише в парламенті і лише законами. Це єдина можливість публічної дискусії з цих питань», — пояснив він.

Сергій Алєксєєв відзначив, що є питання і до зупинення дії закону в частині кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів. Це не просто відміняє прокурорське самоврядування, а й було однією з умов безвізового режиму з ЄС.

«Визначення чітких критеріїв кадрового добору та притягнення до дисциплінарної відповідальності саме в законах, а не в наказах генерального прокурора були схвалені Венеціанською комісією. Неправильно зосереджувати всю повноту влади щодо формування кадрового складу системи прокуратури в руках генерального прокурора», — наголосив він.

Схожі новини