Передплата 2024 «Добрий господар»

“Складаємося по 500 гривень і їдемо до Києва на Марш захисників”

Незважаючи на відміну військового параду, під час Дня Незалежності центром Києва пройдуть більше 9 тисяч ветеранів АТО

Кардинально по-іншому, ніж у попередні роки, у найближчу суботу, 24 серпня, відзначать День Незалежності у Києві. Уперше від часів Януковича українці не побачать військового параду. Так постановив президент Володимир Зеленський, який після зливи критики згодом все ж запропонував провести «Ходу гідності». Основу цієї колони, як і за часів СРСР, складатимуть передові лікарі, вчителі, інші «герої праці». Організатори обіцяють «новаторський» святковий концерт. Обурені дискримінаційним рішенням Верховного Головнокомандувача, ветерани українського війська вирішили провести альтернативне дійство — Марш захисників.

Як стало відомо журналістам, для участі у «Ході гідності» за рознарядкою Банкової, регіональна влада командирує «представників трудящих». Прибудуть до столиці за кілька днів до свята — у тому числі для того, щоб відрепетирувати прохід Хрещатиком. Офіс президента зобов’язав регіональні держадміністрації взяти на свої плечі фінансування цих делегацій. Щоб це дійство виглядало «більш видовищним», його сценарій доручили написати і втілити його шоумену Олені Коляденко і кліпмейкеру Алану Бадоєву.

За повідомленням ЗМІ, в офіційних заходах на Хрещатику візьмуть участь 350 військових, які мають бойові нагороди. Серед них буде лише дві жінки. Торік, пригадується, на військовому параді їх марширував цілий батальйон, 120 захисниць України…
Міністр оборони Степан Полторак повідомив, що військовим до Дня Незалежності видадуть премії — від однієї до двох тисяч гривень. Коментуючи відміну військового параду сказав, що це питання треба врегулювати законом.

Щоб не перетинатися з офіційними заходами, учасники Маршу захисників змістили свою акцію на дві години пізніше, вона розпочнеться об 11.00. За попередніми даними, пройти урочистим маршем по головній вулиці Києва зголосилися щонайменше 9 тисяч вчорашніх воїнів.

Коментар для «ВЗ»

Марія МЕДЮХ, координатор Маршу захисників у Львівській області, військовий кухар, учасниця АТО

До Києва нас, учасників бойових дій із Львівщини, поїде більше сотні — хто своїм ходом, поїздом/автівкою, а хто — замовленим автобусом. Я вже замовила прапор області. Поїдемо у військовій формі. Записався до нас навіть 68-річний учасник Майдану, каже: «Треба їхати!». Дорогувато обійдеться нам ця дорога: власник автобуса хоче 27 тисяч грн. за свої послуги. Але ми не відступимося. Будемо складатися між собою — кожний, хто зголосився, готовий викласти за транспорт 500 гривень. Дякуючи керуючому однієї з агрофірм, який і раніше допомагав атовцям, роздобули 70 літрів палива на цю поїздку — уже буде дешевше…

Схожі новини