Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У 2014 році ми люстрували причетних до розстрілів на Майдані, а сьогодні пропонують люструвати патріотів, щоб розчистити дорогу у владу «п’ятій колоні», - Порошенко

  • 13.07.2019, 13:32
  • 754

Люстрація 2014 року стосувалась осіб, які були причетні до злочинів проти Майдану, голосували за диктаторські закони 16 січня і закликали Путіна ввести війська в Україну.

Про це п’ятий президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» нагадав у прямому ефірі телеканалу «Україна», коментуючи законопроект щодо так званої нової «люстрації», в тому числі і людей, які працювали після Революції Гідності на виборних посадах, передає пресслужба партії.

«Коли я вперше почув, я подумав, що це жарт. Що це — передвиборчий піар. Оскільки законопроект був внесений тоді, коли Верховна Рада була вже зачинена. Але зараз я бачу, що ситуація значно серйозніша», — застеріг Порошенко.

«Є спроба порівняти ситуацію 2014 і 2019 років. Коли була запроваджена попередня люстрація, і те, що запропонували зараз. Попередня люстрація була запроваджена за вбивства на Майдані і політичну відповідальність тих, хто був причетний або схвалював ці вбивства. Попередня люстрація була передбачена за вбивство Небесної сотні, за підтримку законів 16 січня. За команду, яка закликала Путіна ввести війська в Україну і тим самим сприяла легітимізації російської окупації Криму і Донбасу. Це — злочини. Частина цих злочинів — включно з Януковичем — доведена і отримала вирок суду», — наголосив Порошенко.

«Моя команда наступних 5 років боронила державу, забезпечила інтеграцію у Європейський Союз і євроатлантичний альянс. Забезпечила створення армії, захист і створення духовного фундаменту держави», — зазначив лідер «Європейської Солідарності».

«Вони придумали цю ініціативу для того, щоб розчистити дорогу у владу „п'ятій колоні“, пану Портнову — співробітнику Януковича, пану Богдану і таким як вони. Сьогодні була відповідна реакція послів країн „Великої сімки“ про категоричну неприйнятність цього», — сказав Петро Порошенко.

«Європейська Солідарність» має захистити європейське майбутнє держави. Це — верховенство права, демократія, рівень життя, справедливі суди. Якщо країни Європейського Союзу кажуть, що люстрація в такий спосіб є категорично неприйнятно, — і тут не можна порівнювати ситуацію 2014 і 2019 років, — я думаю, що це трохи заспокоїть гарячі голови", — заявив Петро Порошенко.

Схожі новини