Передплата 2024 ВЗ

У ситуації з ПАРЄ Зеленський здався майже "без бою", - радник Порошенка

  • 30.06.2019, 19:13
  • 813

Рішення Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) про повернення Росії не було невідворотним, а президент Володимир Зеленський здався майже "без бою".

Про це заявив український дипломат, експредставник України при Європейському Союзі у 2010−2015 рр. Костянтин Єлісєєв, передає РБК-Україна.

«У дипломатії є золоте правило: „нічого не погоджено, поки все не погоджено“. А озвучене рішення є, зазвичай, запитальною позицією, від якої відштовхуються і шукають компроміс. Банкова ж дозволила європейцям поставити Україну перед фактом і, на жаль, глава держави здався майже „без бою“… Попри титанічні зусилля української парламентської делегації і наших друзів, у Страсбурзі росіянам була розстелена червона доріжка», — зазначив дипломат.

На думку дипломата, програш Банкової у ПАРЄ може дорого обійтися Україні. «Це перший пропущений удар з підриву міжнародного санкційного режиму. Цей успіх дає Росії відчуття вседозволеності. Тепер вона буде ще менш зговірливою», — наголосив Єлісєєв.

Крім того, дипломат розкритикував Зеленського за публічне з’ясування стосунків із міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним.

«Такі ситуації не приносять нічого доброго, а лише послаблюють українську дипломатію, довіру до неї з боку партнерів, а також стимулюють російські дезінформаційні зусилля. Тепер будь-яке зовнішньополітичне рішення МЗС може сприйматись крізь призму погоджено/не погоджено з президентом», — написав український дипломат.

Єлісєєв висловив подив мовчанню Зеленського з нагоди п’ятої річниці підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

«Чи залишається Угода важливою для глави держави та його офісу? У контексті ліквідації згадки про євроінтеграцію у структурі нового Офісу президента та мовчання Зе-стратегів на тему Угоди, перспективи поглиблення політичної асоціації та економічної інтеграції за правління президента Зеленського не видаються суто райдужними», — зазначив дипломат.

Єлісєєв нагадав Зеленському, що європейський дискурс потребує постійної присутності в публічній площині, «інакше агресивне зростання російської присутності в українському медіа-просторі заповнюватиме його альтернативною концепцією».

Схожі новини