Передплата 2024 ВЗ

Зеленський накинувся на Клімкіна через ноту-відповідь Росії про звільнення полонених моряків 

  • 27.06.2019, 17:15
  • 988

Президент України Володимир Зеленський звинуватив Міністерство закордонних справ України у діях, які можуть зірвати процес звільнення українських моряків.

Про це Зеленський сказав на прес-конференції, повідомляє УНІАН.

«Я як президент України дізнаюсь інформацію про наші міжнародні кроки з Інтернету», — обурився Зеленський.

«Я зараз кажу про ноту, яку ми отримали від Російської Федерації стосовно повернення наших моряків та про ноту-відповідь, яку надіслав МЗС», — наголосив президент.

«Я в очі, я президент України, нагадую усім, особливо пану Клімкіну, я в очі не бачив нашу відповідь на ноту РФ, бо пан Клімкін не вважає необхідним обговорювати такі питання з президентом України, а це питання безпеки країни, питання життя наших громадян. Це все є пріоритетом кожного президента», — заявив Зеленський.

За його словами, спеціалісти і дипломати говорять, що «такі дії можуть поставити під загрозу повернення наших моряків».

«Ми не розуміємо, і я особисто не розумію, чому, не порадившись міністр зі мною, міністр робить твердження від України як від держави, коли це є компетенція президента», — сказав Зеленський.

«Я хочу, щоб МЗС тепер публічно пояснив свої дії вам, шановні журналісти, а я вже від вас, через вас, може, знов з „Української правди“, узнаю їхню відповідь», — зазначив глава держави.

Нагадаємо, 26 червня Клімкін написав у Facebook: «Ну що, отримали російську дипломатичну ноту. Росія таки „відзвітувалася“ по виконанню рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права, точніше, про своє небажання це рішення виконувати. Все-таки навіть злісні порушники міжнародного права не наважуються його повністю ігнорувати».

Він повідомив, що в цій ноті «росіяни намагаються змусити нас визнати судове переслідування, яке ведеться проти наших моряків, а опосередковано і окупацію Криму, і навіть вимагають діяти відповідно до кримінально-процесуального законодавства РФ».

«Так не буде», — наголосив Клімкін Міністр заявив, що Росія має негайно і безумовно виконати рішення Міжнародного трибуналу — звільнити 24 українських моряків і три кораблі.

За словами Клімкіна, «наявні міжнародно-правові документи, сторонами яких є Україна і Росія, дають повну можливість росіянам вирішити всі свої внутрішні процедурні аспекти їхнього звільнення».

Схожі новини