Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Скандальний «собор» Філарета відновив діяльність Київського патріархату

  • 20.06.2019, 14:30
  • 1 115

У Києві у Володимирському соборі з ініціативи владики Філарета пройшло зібрання частини ієрархів, священників та мирян колишньої УПЦ Київського патріархату. Учасники назвали його "помісним собором" і постановили відновити діяльність патріархату.

Про це повідомляє ВВС.

«Українська православна церква Київського патріархату, зареєстрована державним органом та продовжує своє існування і діяльність на благо українського народу і Української держави», — йдеться в постанові «собору».

Також учасники зібрання постановили відмінити постанову про ліквідацію УПЦ КП, яку прийняли 15 грудня 2018 року, перед тим, як Київський патріархат став частиною Православної церкви України.

«Без умовної ліквідації Київського патріархату не могло бути об'єднавчого собору українських церков 15 грудня 2018 року і надання томосу про автокефалію», — йдеться в тексті постанов «собору».

Учасники зібрання вважають, що томос про автокефалію, який Вселенський патріарх надав ПЦУ не відповідає таким у інших автокефальних церков, а тому «ставить ПЦУ у залежність від Константинпольського патріархату»

Помісний собор — зібрання церковних архієреїв, священників та мирян, який може схвалювати стратегічні рішення в церкві та скасовувати рішення синоду.

Православна церква України на чолі з митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм вже назвала цю подію «самовільними й позастатутними зборами невизначеної групи неуповноважених осіб».

Там наголосили, що Філарет не має права одноосібно збирати помісний собор ні за чинним статутом ПЦУ, ні за колишнім статутом УПЦ КП.

У заяві ПЦУ напередодні «собору» чітко вказувалось, що всі організатори та учасники цих зборів будуть відділені від автокефальної церкви «з усіма канонічними та юридичними наслідками».

Більшість нинішніх ієрархів ПЦУ, які раніше належали до неканонічного Київського патріархату, проігнорували зібрання Філарета.

На «помісний собор» УПЦ КП прибули всього кілька єпископів з понад 40, які до неї раніше належали.

Хто ж прийшов до Філарета

«Собор» провели у колишньому головному храмі УПЦ КП — Володимирському соборі, настоятель якого протоієрей Борис Табачек є прибічником та давнім соратником Філарета.

Як передає кореспондент BBC News Україна, до Володимирського собору з Росії приїхали митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф та його вікарний єпископ Петро (Москальов).

У РФ існують декілька православних парафій, які належали до УПЦ КП, ними керують саме ці ієрархи.

Як передає кореспондент BBC News Україна, перед початком «собору» у Володимирському храмі було не більше десятка священників та 50−70 мирян.

Схожі новини