Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Михайло Горбачов має намір подивитися серіал «Чорнобиль» від НВО

Колишній лідер СРСР, під час правління якого трапилася ядерна катастрофа на 4-му реакторі Чорнобильської АЕС, має намір переглянути серіал «Чорнобиль» від HBO, який набирає популярності у світі. 

Питання у тому, чи поділятиме «Горбі» американський погляд на цю трагічну подію та власну роль у ній.

«Ні, я ще не дивився. Але я обов'язково перегляну цей серіал, — цитує російське радіо Горбачова.

Михайло Горбачов — останній лідер Комуністичної партії Радянського Союзу, перший і єдиний президент СРСР. Катастрофа у Чорнобилі сталася під час його перебування на посаді генерального секретаря партії.

У 1986 році Горбачов ініціював політику перебудови, яка передбачала модернізацію економіки, громадянські свободи, подолання корупції та поліпшення відносин із Заходом. 15 жовтня 1990 року Михайло Горбачов отримав Нобелівську премію миру за зусилля для припинення «холодної війни».

Тепер, згадуючи про Чорнобиль, Горбачов твердить, що тоді ніхто не знав правди про те, що насправді сталося. Він наполягає, що керівництво СРСР нічого не приховувало, бо протягом кількох діб він сам просто не мав достовірної інформації з цього приводу. Лідер дізнався про справжні масштаби катастрофи лише через кілька днів після вибуху реактора.

Нагадаємо, 26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС в Україні вибухнув ядерний реактор. Хмара, що здійнялася після вибуху, спричинила радіоактивне забруднення в Білорусі, Росії та Україні і поширилася по всій Європі, включаючи Польщу, Скандинавію, Центральну і Західну Європу.

Комуністична влада СРСР у перші дні після катастрофи вирішили приховати інформацію про неї. Обмежилися коротким повідомленням, яке мало стосувалося справжнього стану справ. Жителям регіонів з найнебезпечнішими дозами опромінення у Білорусі та Україні було офіційно наказано взяти участь у першотравневому параді.

Тільки 14 травня перший секретар КПРС Михайло Горбачов офіційно визнав факт аварії і спробував у своїй промові запевнити, що влада впорається зі ситуацією.

Вже пізніше, згадуючи про ті часи, Горбачов заявив, що СРСР витратив 18 мільярдів доларів на подолання наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Схожі новини